18 april 2012

ANBO helpt Ombudsman met schuldhulp

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, gaat onderzoeken hoe gemeenten betere schuldhulpverlening kunnen verzorgen aan mensen met financiele problemen. Brenninkmeijer is ervan overtuigd dat er betere hulpverlening geleverd kan worden met minder middelen. De hulpverlening is nu georganiseerd vanuit overheidsinstanties, niet vanuit de hulpvraag. "Dat moet worden omgedraaid", zegt Brenninkmeijer tegen de NOS. ANBO is blij met het onderzoek. Met het project 'Financiën in balans' heeft ANBO het afgelopen jaar vrijwilligers geworven die niet alleen de schuldhulpverlening van gemeenten kunnen ondersteunen, maar ook in de fase daarvoor kunnen helpen met de thuisadministratie.

Voorkom schulden

Het is volgens ANBO van groot belang dat mensen met betalings- of budgeteringsproblemen geholpen worden vòòr ze over het randje vallen, en schuldhulpverlening nodig hebben. ANBO verzorgt werft en begeleidt vrijwilligers die financiële problemen en (verborgen) armoede op tijd kunnen signaleren. Daarnaast helpen ANBO-vrijwilligers met thuisadministratie bij mensen met en zonder schulden en ondersteunen zij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Met preventie voorkomen de vrijwilligers dat mensen een beroep moeten doen op schuldhulpverlening. Goede nazorg voorkomt terugval en hernieuwde schuldhulpverzoeken. De vrijwilligers die ANBO selecteert en opleidt vergroten de zelfredzaamheid van cliënten. De gemeentes kunnen zich gedurende het schuldhulp-traject richten op wettelijke eisen en de inhoudelijke aanpak van het schuldsaneringsdossier.

Gemeenten straks verantwoordelijk

De ombudsman wil zijn onderzoek op 1 juli klaar hebben. Vanaf die datum zijn gemeenten volledig verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening. De gemeenteraden krijgen de verplichting een of meer plannen vast te stellen die richting geven aan die hulpverlening. Gemeenten kunnen kiezen voor het direct inzetten van opgeleide vrijwilligers, of kiezen om samen met ANBO vrijwilligers op te leiden.