1 december 2015

ANBO en thuiszorgbranche luiden noodklok

TSN is niet de enige zorgorganisatie die leidt onder de bezuinigingsdrift van gemeenten. Vrijwel elke Nederlandse thuiszorgorganisatie heeft last van onrealistische uurprijzen. “Laat u niet misleiden door onrealistische prijzen, maar kies voor eerlijke tarieven, gezonde werkgelegenheid en goede zorg.” Dat schrijven 50 thuiszorgaanbieders, ANBO en brancheorganisaties Actiz en BTN vandaag in een open brief aan alle Nederlandse gemeenten en de VNG. Alle zorgaanbieders hebben te maken met de ‘race to  the bottom’: de uurprijs is voor de meeste gemeenten doorslaggevend bij de aanbesteding, wat grote financiële risico’s met zich meebrengt voor de zorgaanbieders. Op deze manier staan niet alleen heel veel banen op de tocht, maar ook de kwaliteit van zorg voor kwetsbare burgers. Gisteravond luidde zorgbestuurder Jeroen van den Oever van Fundis in Nieuwsuur de noodklok.

'Om zeep geholpen'

“Een aantal gemeenten is hard op weg om het professionele aanbod van huishoudelijke hulp aan zieke of kwetsbare burgers volledig om zeep te helpen. Terwijl deze vorm van ondersteuning essentieel is. Vaak is het voor kwetsbare ouderen een voorwaarde om eigen regie te behouden en om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.  Daarmee wordt duurdere zorg in veel gevallen voorkomen”, aldus de briefschrijvers. “Het is voor cliënten en werknemers een drama als de thuiszorgorganisatie van Nederland omvalt”,  zei ANBO-directeur-bestuurder Liane Den Haan eerder. “Gemeenten en zorgverleners moeten meer met elkaar in dialoog over kwaliteit en een redelijk minimaal uurtarief voor de huishoudelijke hulp.” Hoewel de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning, onder leiding van oud-CNV-voorman Doekle Terpstra tot stand gekomen in samenspraak met gemeenten en aanbieders, inmiddels wel bestaat, wordt hij nog nauwelijks gebruikt door gemeenten. 

Zorg voor werknemers én cliënten

“Het paradoxale is dat uw gemeenteraden altijd heel goed zien welk dubbel belang de huishoudelijke hulp heeft in uw gemeente. Zoals gezegd, huishoudelijke hulp steunt uw kwetsbare burgers. Maar het biedt ook werk aan mensen die anders in uw lokale arbeidsmarkt nauwelijks aan een baan komen. Goed voor hen dus en daarmee ook goed voor uw gemeentelijke begroting. Paradoxaal want aan uw inkooptafels is de werkelijkheid vaak een hele andere. Velen van u gaan steevast voor de laagste prijs”, zo schrijven de zorgorganisaties en ANBO. “Er is immers altijd wel een aanbieder in uw markt die het per uur goedkoper kan. Met jaarlijks nieuwe goedkope medewerkers, die met draaideur-contracten nooit een vaste baan zullen krijgen, is het makkelijk concurreren. Sommigen nemen het zelfs niet zo nauw met de CAO VVT, maar blijven onder de radar van inspecties. De daardoor almaar dalende prijs drukt aanbieders die wel willen werken met vaste contracten onverbiddelijk uit de markt. Als u door blijft gaan met drukken op het tarief is het over een paar jaar gedaan met deze sector. En dus gedaan met deze vorm van maatschappelijke dienstverlening.” 

Morgen vergadert de Tweede Kamer

ANBO en de thuiszorgbranche roepen staatssecretaris Van Rijn op om met de VNG betere afspraken te maken, liefst volgens de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning, gemaakt in samenspraak tussen gemeenten en aanbieders. De Tweede Kamer vergadert vandaag over de Wmo, de wet die de huishoudelijke hulp regelt. 

Bekijk de advertentie