5 april 2014

Aanscherping pensioenregels

Bij financiële tegenvallers moeten pensioenfondsen voortaan sneller ingrijpen. Korten van pensioenen moet dan direct plaatsvinden; wel mogen ze hun maatregelen over 10 jaar spreiden waardoor ze minder pijnlijk zijn. Dat staat in het wetsvoorstel FTK (Financieel Toetsings Kader) over de nieuwe pensioenregels, dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken vrijdag voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd.

Keuzemogelijkheid pensioenfondsen

ANBO, die de pensioendiscussie samen met een zevental partners nauwgezet volgt, vindt dat pensioenfondsen voldoende vrijheid moeten krijgen om een gepast risico te nemen met het beleggen van de pensioengelden. ANBO-directeur Liane den Haan: "Alleen dan bestaat een redelijke kans op een fatsoenlijke pensioenuitkering. Wij willen keuzemogelijkheid voor pensioenfondsen, zodat zij op grond van goed onderzoek naar de risicobereidheid onder hun eigen deelnemers het risico moeten kunnen nemen dat de deelnemers willen. Wij pleiten ook voor een reëel ambitiecontact, waarin beter wordt gestuurd op het gewenste eindbedrag van de pensioenuitkering. Daardoor is en blijft er een gezonde relatie tussen het loon en het pensioen. Dat kan soms betekenen dat er moet worden gekort, maar ook dat de uitkomst gemiddeld een stuk hoger pensioen zal zijn."

Evenwichtiger over generaties verdelen

De nieuwe regels, die naar verwachting vanaf 2015 gaan gelden, moeten er ook voor zorgen dat de pensioenrisico's evenwichtiger over de generaties worden verdeeld. Financiële meevallers mogen niet vroegtijdig worden uitgedeeld en er komen waarborgen om de pensioenpremies stabiel te houden; belangrijk vanwege de loonkosten en de koopkracht. Het kabinet wil ook met de pensioensector overleggen over een alternatief systeem waarbij de deelnemers het volledige risico dragen en waarbij een vaste premie geldt. ANBO heeft daar grote twijfel over, omdat daardoor het pensioen onzeker zal zijn. En de relatie met het loon valt dan weg.

Ook de Sociaal Economische Raad zal om advies over de toekomst van het pensioenstelsel worden gevraagd. ANBO zal op basis van de definitieve wetsteksten haar reactie aan de politiek en de sociale partners voorleggen.