ANBO Woonconsulent Elias Niehot helpt u fijn en veilig wonen

Niet te stoppen

24 jaar geleden werd Elias Niehot lid van ANBO. Sindsdien vervult hij allerlei vrijwilligersfuncties, zo is hij onder andere ANBO Woonconsulent. In die functie helpt hij mensen fijn en veilig te wonen.  En dat bevalt zo goed dat hij voorlopig niet aan stoppen denkt!

Niehot is altijd vakbondsbestuurder geweest maar toen hij 60 werd ging hij met pensioen. Achter de geraniums zitten, dat is niks voor Niehot. Direct na zijn pensionering bezocht hij de ANBO ledenvergadering om te kijken of ze daar een passende vrijwilligersfunctie voor hem hadden. Het was raak, en vanaf zijn eerste dag als ANBO lid bekleedde Niehot een bestuursfunctie. In de loop van de jaren kwamen daar steeds meer vrijwilligersfuncties bij. Op dit moment is hij bij ANBO Woonconsulent, Sociaal Netwerker, Belastinginvulhulp en lid van de Ledenraad. We spreken hem over zijn rol als ANBO Woonconsulent. 

Samen risico’s in kaart brengen

“Als ANBO Woonconsulent bezoek ik zelfstandig wonende ouderen aan huis om ze te helpen hun huis fijn en veilig te maken. We lopen samen door het huis en op basis van wat ik zie breng ik risico’s op brand, inbraak en valgevaar in kaart.” Door jarenlange ervaring weet Niehot precies waar hij op moet letten. “Ik begin altijd bij de rookmelder, daarna kijk ik naar kleedjes op de vloer. Wat de meeste mensen niet weten is dat losse kleedjes echt levensgevaarlijk zijn. Ik adviseer vaak om die kleedjes weg te halen. Ook in drempels schuilt gevaar. Dus haal die eruit, als dat kan. Laatst heb ik nog geholpen om een drempel eruit te halen. Ja, dat doe ik ook nog.”

Daarnaast controleert Niehot altijd de sloten, ramen en deuren en bekijkt hij hoe inbrekers een huis binnen kunnen komen. Dat is geen standaard routine, het verschilt juist per huis. “Laatst ontdekte ik dat als inbrekers op de vuilniscontainers gaan staan ze zo het platte dak op kunnen en vanaf daar het huis in konden. Gelukkig gaat iemand dat nu beveiligen.”

Voldoening

“Ik geef mensen advies maar of ze dat opvolgen is aan hen. Natuurlijk haal ik er wel voldoening uit als mensen vinden dat ze door ANBO prettig geholpen zijn, dus dat ze wat doen met mijn advies. Het is fijn dat ik daarin een rol heb. Laatst had een stel op hoge leeftijd geen geld om hun huis aan te passen. ANBO doneerde toen € 1000,- via het Hulpfonds. Dat zijn mooie dingen. Als achteraf blijkt dat mensen geen geld hebben om de nodige aanpassingen te betalen vind ik dat wel moeilijk. Als ze mijn advies wel willen maar niet kunnen opvolgen. Of als mensen pas financiële hulp van de overheid krijgen als hun banksaldo onder een bepaald bedrag zakt. Soms hebben mensen het wel, maar hebben ze het gereserveerd voor een ander doel, of om aan hun kinderen te schenken. Dat zijn lastige gevallen.” 

Fulltime vrijwilliger

Met een leeftijd van 84 jaar is Niehot nog bijzonder fit. Hoeveel uur per week hij onder de streep besteedt als vrijwilliger bij ANBO verschilt. “Soms is het twee uur per week en soms ben ik er een hele week mee bezig.” Naast ANBO zet hij zich ook in voor de Gemeente Roosendaal, waar hij namens de gemeente mensen helpt om hun huis brandveilig te maken. “Maar eigenlijk doe ik alles en vind ik alles leuk. Ik help mensen uit de buurt, help mensen met hun computer. Als iemand mij benadert zeg ik bijna nooit nee. Ik vind het leuk om te helpen, dus ik ga er mee door.” 

Niehot activeert ook andere ouderen om ANBO vrijwilliger te worden. “Als ik bij mensen op bezoek kom maak ik ze warm om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan. Het is echt nuttig en leuk werk, dus waarom zou je het niet doen? Een van de mensen die ik onlangs bezocht is nu ook Woonconsulent, dat vind ik mooi. Voorlopig denk ik er zelf niet aan om te stoppen hoor, maar ik besef ook dat er voor mij een moment komt dat ik het niet meer kan doen. Wie wil mij opvolgen?”

Praktische én voordelige inbraakpreventie van Elias Niehot

  1. Voor een klein bedrag heb je een simpele beveiliging die ervoor zorgt dat je deur op een kier blijft. Met zo’n kierstandhouder kunnen mensen pas binnenkomen als je zelf de deur volledig open maakt.

  2. Via kiepramen kunnen insluipers heel makkelijk binnenkomen. Je kunt daar een slotje of ook zo’n kierstandhouder op schroeven zodat mensen vanaf buiten het raam niet open kunnen doen.

  3. Een schuifdeur kunt u beveiligen door een houten balk in de goot te leggen. Zo kan de deur niet meer open. Dat kost u bijna niks. 

  4. De batterij van een brandmelder moet elk jaar vervangen worden. Als je niet meer bij de brandmelder kunt komen is dat een hele opgave. Koop daarom een brandmelder met een batterij die tien jaar mee gaat. 

Zelf veilig wonen

Bent u ook benieuwd hoe u de veiligheid en het comfort in uw woning kunt vergroten? Maak dan een afspraak. Bel naar de ANBO Raad & Daad Advieslijn op 0348 46 66 88 of mail naar raadendaad@anbo.nl.

ANBO Woonconsulent worden

Wilt u ook ANBO Woonconsulent worden? Meld u dan aan als vrijwilliger! We ontvangen graag een korte motivatiebrief en uw cv. U kunt u deze sturen naar vrijwilliger@anbo.nl onder vermelding van 'ANBO Woonconsulent'. Na ontvangst zullen wij u uitnodigen voor een persoonlijk gesprek.

ANBO-vrijwilliger Elias Niehot