Overweegt u de aankoop van een zogeheten ’45 km auto’?

Een 45 km auto, ook wel bekend als een brommobiel, is een kleine auto voor twee personen die niet harder mag rijden dan 45 kilometer per uur. Veel mensen halen de termen brommobiel en gehandicaptenvoertuig door elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen deze voertuigen en hun regelgeving. We concentreren ons hier op de 45 km auto.

Als u overweegt om over te stappen van uw auto naar een 45 km auto, zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Een brommobiel is kleiner, lichter en schakelt automatisch. Het voertuig heeft maximaal twee zitplaatsen, maar door het ontbreken van de achterbank is er wel veel bagageruimte. Als u merkt dat autorijden niet meer prettig voelt, is het verstandig om niet te lang te wachten met een overstap naar een 45 km auto. Zo voorkomt u dat de drempel om de weg op te gaan steeds hoger wordt.

Wat voor rijbewijs heeft u nodig?

Om een 45 km auto te mogen besturen heeft u een bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Een (medische) verklaring van geschiktheid is niet nodig. Als u al in het bezit bent van een auto- of motorrijbewijs (B of A), mag u automatisch ook in een brommobiel rijden. Als u uw autorijbewijs wilt omzetten naar een bromfietsrijbewijs, hoeft u geen bromfietsexamen af te leggen. Vanaf het moment dat uw rijbewijs B is omgezet naar een brommerrijbewijs, mag u geen auto meer rijden.

Modellen en opties

Er zijn tientallen modellen en heel veel opties om uit te kiezen als het gaat om brommobielen. Bij elke brommobiel is in het ontwerp rekening gehouden met verminderde mobiliteit. Er zijn veel standaard opties, zoals een automaat, stuurbekrachtiging, elektrische ramen, airco en radio.

De meeste brommobielen rijden op diesel, maar er zijn steeds meer elektrische modellen beschikbaar. Let bij de aanschaf van een brommobiel op de actieradius en de grootte van de brommobiel. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de laadruimte en eventuele luxe opties.

Prijzen

De prijzen van een tweedehands 45 km auto beginnen bij €4.000 en lopen op tot €14.000. Nieuwe brommobielen beginnen bij €9.500. Als u nog niet zeker weet of u definitief wilt overgaan tot de aanschaf van een 45 km auto, is huur of lease wellicht een optie. Het is belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en het soort contract dat wordt aangeboden.

Meer informatie en koopgids

Op de website van Langerthuisinhuis.nl vindt u meer informatie over 45 km auto’s en u vindt ook een koopgids met informatie over 45 km auto’s.

Ga naar de koopgids

Eén van de lezers van Langerthuisinhuis.nl heeft een 45 km auto aangeschaft en vertelt daar meer over in onderstaand filmpje:

ANBO Helpt! Met het ANBO Adviesteam

  • Advies van het ANBO Adviesteam
  • Hulp bij u thuis, per telefoon of via e-mail
  • Hulp bij uw belastingaangifte
  • Direct, persoonlijk en telefonisch bereikbaar!

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden