Ouderenbond ANBO is er voor u en alle ouderen in Nederland

ANBO is er voor u, door:

  • u, met de ANBO Telefoonlijn, dagelijks te woord te staan en een praatje te maken (tel. 0348 - 46 66 66)
  • u, vanuit het ANBO Adviesteam, zo goed mogelijk te informeren over het coronavirus en de maatregelen
  • u, samen met bekende Nederlanders en politici, een hart onder de riem te steken
  • u, vanuit ANBO Ledenvoordeel, zoveel mogelijk (gratis) online activiteiten aan te bieden
  • uw belang op het gebied van gezondheid, wonen en inkomen te behartigen en u te vertegenwoordigen in de politiek

ANBO is er voor u

Juist in deze moeilijke tijd

In deze bijzonder lastige tijd in verband met het coronavirus, wordt pijnlijk duidelijk hoeveel ouderen in Nederland er - door een gebrek aan sociaal contact - alleen voor staan en eenzaam zijn. Bij ANBO maken wij ons hard voor het bestrijden van dit groeiende sociale isolement en willen wij de ouderen in ons land een hart onder de riem steken. Dit doen wij door u te voorzien van informatie, een luisterend oor te bieden, activiteiten voor u te organiseren en ons hard te maken voor uw belangen én gezondheid. Dit kunnen wij natuurlijk niet zonder onze collega's, partners, vrijwilligers en leden. Niet zonder u! Lees hieronder wat wij voor u en voor alle ouderen in Nederland doen, juist nu!

ANBO in actie

Hart onder de riem

Het coronavirus zet Nederland op zijn kop. Alle medewerkers en vrijwilligers van ANBO, maar ook veel bekende Nederlanders en politici denken aan u. Om alle ouderen in ons land een 'Hart onder de riem' te steken hebben zij een persoonlijke videoboodschap opgenomen. Rapper Ali B schreef, speciaal voor ANBO, zelfs een prachtige rap. Bekijk alle #hartonderderiem videoboodschappen op de actiepagina.

Meer over de Hart onder de riem actie >>

Bosje bloemen of een kaartje

Ali B, de sierteelthouders, de Telegraaf en ANBO hebben gezamenlijk een actie op touw gezet voor ouderen die alleen thuis zitten. De aandacht gaat nu voornamelijk uit naar de mensen die in het zieken-, verpleeg- of verzorgingshuis zitten, terwijl er ook veel ouderen zijn die alleen thuis zitten en geen tot weinig mensen spreken. Ruim 150.000 mensen verrassen wij op donderdag 9 en vrijdag 10 april met een bos bloemen. Lees hier meer over deze actie >>

Bent u lid van ANBO? Dan ontvangt u een kaartje uit naam van Liane den Haan, namens alle medewerkers en vrijwilligers, om u een hart onder de riem te steken en u te laten weten dat wij aan u denken. Laat u ons weten hoe het met u gaat? Of wilt u gewoon even een praatje maken? Bel dan met ons op tel. 0348 - 46 66 66.

Hart voor de thuiszorg

ANBO wil graag positieve aandacht creëren voor alle duizenden thuiszorgmedewerkers. Daarom zijn wij de actie 'Hart voor de thuiszorg' gestart. Om hen een hart onder de riem te steken en te laten weten dat ook zij, net als hun collega’s in de ziekenhuizen en verpleeghuizen, helden zijn en dat we weten dat zij onder grote druk hun werk doen. Kent u of weet u een thuiszorgmedewerker die wel wat extra aandacht verdient? Nomineer hem of haar dan voor een Coco & Sebas chocoladehart via onze actiepagina.

Nomineer uw favoriete thuiszorgmedewerker >>

ANBO Telefoonlijn

ANBO heeft, speciaal voor deze lastige periode, een telefoonlijn geopend. Heeft u vragen over het coronavirus, maakt u zich zorgen over uw gezondheid, wilt u advies of gewoon even een gezellig praatje maken? Dan kunt u op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 21.00 uur bellen met onze collega's via tel. 0348 - 46 66 66, of u nu wel of geen lid bent van ANBO!

ANBO Activiteiten

Om tijdens de coronacrisis de lange dagen thuis op een goede en leuke manier door te komen, organiseert ANBO verschillende (gratis) online activiteiten. Zo zijn we in maart gestart met dagelijkse bewegingslessen, zoals stoel-yoga en fitness work-outs, zenden we dagelijks mini-concerten uit én plaatsen we lekkere en gezonde recepten op onze Facebookpagina. Meedoen kan gewoon vanuit huis en is volledig gratis, ook als u (nog) geen lid bent van ANBO!

Bekijk hier alle gratis ANBO activiteiten >>

Ledenvoordeel

Naast de bovengenoemde activiteiten hebben we natuurlijk ook het reguliere aanbod voordeelacties en kortingen voor onze leden, klik hier om deze te bekijken. Zo krijgt u als ANBO-lid 10% korting op alle NHA opleidingen en cursussen, 40% korting op luisterboek van Bookchoice én kunt u met Fitavie thuis fit blijven met uw online sportcoach.

Video- of beeldbellen?

Krijgt u weinig tot geen bezoek van (klein)kinderen, familie, kennissen en/of vrienden? Dan is er toch een manier om elkaar wél even te zien en contact met elkaar te hebben (en houden!) in deze lastige tijd. Als u een mobiele telefoon, tablet of computer met camera heeft, dan kunt u namelijk video- of beeldbellen. Dit kunt u onder andere doen via Whatsapp: open de chat met de persoon die u wilt bellen/zien, klik vervolgens rechts boven op het videocameraatje "Video-oproep" (klik hier voor een videoinstructie). Uiteraard zijn er ook andere applicaties beschikbaar om te beeldbellen.

Steun ANBO

Met hart en ziel zet ANBO zich tijdens deze coronacrisis in voor alle ouderen in Nederland. We zorgen dat zij niet vereenzamen, zoeken oplossingen voor mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen én behartigen hun belangen. Daarnaast helpen wij leden waar mogelijk op afstand met hun belastingaangifte en zorgen wij ervoor dat u betaalbaar en veilig kunt blijven wonen en op een goede gezonde manier oud(er) kunt worden. 

Natuurlijk zijn wij er altijd voor u, maar juist in deze lastige periode zijn wij uw stem in de politiek en vertegenwoordigen wij alle ouderen in Nederland. Zodat ook u de zorg krijgt waar u recht op heeft en niet vergeten wordt!

Word lid van ANBO

ANBO is er voor u, juist nu. Wij kunnen dit niet zonder onze leden, niet zonder u. Steun ons en sluit uw lidmaatschap af voor €48,- per jaar, want alleen samen staan wij sterk!

Klik hier om lid te worden >>

Bent u al lid, maar wilt u ons toch graag steunen? Klik dan hier om een eenmalige bijdrage te doen >>

Of word vrijwilliger

Wilt u ons op een andere manier ondersteunen en u als vrijwilliger inzetten voor ANBO? Ook dat is mogelijk! Klik hier om u te kijken hoe >>

ANBO Raad & Daad

Wij snappen dat u vragen heeft over het coronavirus, de maatregelen en uw gezondheid. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen (en antwoorden) voor u op een rijtje gezet:

Wat mag ik nu wel/niet doen?

Mag ik naar buiten? 

Ja, dat mag. Maar vermijdt u groepen mensen die dicht op elkaar staan zoals bijvoorbeeld markten. U mag rustig een rondje om lopen of een boodschapje doen in de supermarkt. Maar houdt de richtlijnen van het RIVM aan en houdt 1,5 meter afstand van andere mensen. 

Mag ik de hond uitlaten? 

Ja, dat mag. U mag rustig een blokje om met de hond. Maar houdt u afstand van andere mensen. Zeker 1,5 meter. 

Mag ik op het balkon staan?  

Ja, dag mag. Het virus waait niet in de lucht rond maar is overdraagbaar door druppels. Dus hoesten, niezen. Ook handen geven (mensen hoesten of niezen vaak met hand voor de mond) mag niet. 

Mag ik de ramen wel openzetten?  

Ja, dag mag. Het virus waait niet in de lucht rond maar is overdraagbaar door druppels. Dus hoesten, niezen. Ook handen geven (mensen hoesten of niezen vaak met hand voor de mond) mag niet. 

Mag ik op bezoek in het verpleeghuis?  

Dat is per verpleeghuis verschillend. Een aantal instellingen is volledig op slot voor bezoek. Een aantal hanteert nog maximaal 1x per dag 1 of 2 mensen op bezoek. Informeert u bij de instelling zelf. Let op: op 19 maart gaan alle verpleeghuizen vanaf 18.00 uur op slot voor bezoek.

Mag ik bij een oudere op bezoek? 

Beperk het bezoek zoveel mogelijk. Als u gaat, ga dan alleen als u zelf helemaal gezond bent. En houdt u zich aan de richtlijnen van het RIVM. Vermijdt fysiek contact, was uw handen goed, nies of hoest in uw elleboog en blijf op 1,5 meter afstand. Als u ook maar enigszins twijfelt omdat u een beetje hoest, ga dan niet.

Mag ik op de (klein)kinderen passen?

Wij raden het u niet aan. Als u op leeftijd bent, bent u nu eenmaal kwetsbaarder dan andere mensen. Vermijdt zoveel mogelijk risico. De scholen zijn op dit moment open voor kinderen van bijvoorbeeld personeel in de zorg, politie, supermarkten etc.

Mogen de (klein)kinderen op bezoek komen?  

Wij raden het u niet aan. Als u op leeftijd bent, bent u nu eenmaal kwetsbaarder dan andere mensen. Vermijdt zoveel mogelijk risico. Kleine kinderen vertonen weinig tot geen symptomen van het coronavirus maar kunnen u wel aansteken. Neem geen risico.

Hoe doe ik nu boodschappen?

Ik ben ziek, kwetsbaar of mobiel beperkt. Hoe doe ik nu boodschappen? 

Dan kan online als u dit kunt bij de supermarkten. Zij brengen de boodschappen bij u thuis. Heeft u buren, familie of vrienden die dit kunnen doen? Laat hen dan boodschappen doen. Laat de boodschappen in de gang neerzetten en maak het geld over aan degene die voor u boodschapjes heeft gedaan via een bankoverschrijving of laat ze via de app een betaalverzoek sturen. 

CBR Boodschappenhulp

Het CBR heeft met ANBO en andere maatschappelijke organisaties afgesproken dat hun examinatoren boodschappen gaan doen voor ouderen die door het coronavirus aan huis zijn gekluisterd. ANBO heeft sinds woensdag 11 maart een speciale telefoonlijn voor ouderen. Duizenden ouderen hebben ons de afgelopen dagen gebeld met vragen over het coronavirus of om een praatje te maken omdat ze veel alleen zijn. We krijgen ook vaak de vraag of we ouderen kunnen helpen, onder meer om boodschappen te doen. Na overleg heeft het CBR aangeboden dat hun examinatoren dat vanaf nu gaan doen. De examinatoren kunnen immers door de maatregelen om het coronavirus te stoppen hun werk niet doen en willen senioren graag helpen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als iemand ANBO of een andere organisatie belt met de vraag of we boodschappen voor hem/haar kunnen doen, dan zoeken we contact met het CBR. Zij zoeken een collega in dezelfde regio en deze CBR-examinator neemt vervolgens contact op met de oudere die graag boodschappen wil laten bezorgen. Samen overleggen zij wanneer de boodschappen worden bezorgd en bij het afgeven van de boodschappen legitimeert de examinator zich met zijn/haar CBR pas.

Boodschappen worden contant of via een betaalverzoek betaald. Uiteraard geeft niemand zijn of haar pinpas mee. De CBR-examinatoren houden zich uiteraard aan de RIVM richtlijnen die gelden in verband met het coronavirus. Zo houden zij bij het afgeven van de boodschappen 1,5 meter afstand.

Hoe kan ik besmetting en verspreiding voorkomen?

Hoe kan ik besmetting en verspreiding voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Deze maatregelen zijn:

  • Was uw handen regelmatig (zie het filmpje hieronder)
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Ik ben ziek, kan dat het coronavirus zijn?

  • Gebruik het overzicht van het RIVM en check uw symptomen
  • Verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius
  • Contact gehad met een patiënt met het coronavirus, of bent u in een gebied geweest waar het coronavirus heerst: 
    • China (inclusief Hong Kong en Macau)
    • Singapore
    • Zuid-Korea
    • Iran
    • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Dan hoeft u de huisarts niet te bellen als uw klachten mild zijn. Het kan ook een gewone verkoudheid zijn. Het advies is: blijf u thuis, ziekt u uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen.

Worden uw klachten erger?

  • U heeft koorts (meer dan 38 graden Celsius)
  • U moet hoesten of u bent benauwd

Bel in dat geval wel even met de huisarts of neem contact op met het RIVM. 

Heeft u astma, COPD chronic obstructive pulmonary disease, diabetes of andere gezondheidsproblemen? Houd dan de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Hoe lang moet je thuisblijven en/of uitzieken? 

Mensen met verhoging of verkoudheidsklachten moeten echt thuisblijven. Een dag nadat alle klachten voorbij zijn ben je niet meer besmettelijk.  

Kun je besmet raken via producten of het aanraken van oppervlakten, zoals de deurklink? 

Het virus verspreidt zich via mensen. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. De kans dat je dus besmet raakt via het aanraken van zaken is zeer klein. Neem maatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken en was je handen regelmatig. 

En hoe zit dat met huisdieren?

Er is vooralsnog geen bewijs dat huisdieren met het virus besmet kunnen raken of het virus over kunnen brengen op mensen.  

Ik heb hulp nodig, waar kan ik terecht?
  • RIVM 

Kijk voor de huidige situatie m.b.t. het coronavirus en de maatregelen op de website van het RIVM.

  • ANBO Telefoonlijn

Belt u voor vragen, advies of een praatje van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 21.00 uur met ons op tel. 0348 - 46 66 66.

  • De Luisterlijn 

Voor een luisterend oor 24/7 te bereiken op tel. 0900 - 0767.

  • De Zilverlijn 

Voor een regelmatig praatje kunnen mensen bellen om zich aan te melden. De vrijwilligers van de Zilverlijn bellen dan. Dat kan online via een invulformulier of via tel. 088 - 344 2000.

  • Het Rode Kruis 

Ook het Rode Kruis heeft een telefoonnummer voor informatie en vragen tel. 070 - 44 55 888.

  • MIND Korrelatie 

Voor mensen die gebaat zijn bij psychologische hulp is er de website www.mindkorrelatie.nl. U kunt hen ook telefonisch bereiken op tel. 0900 - 1450, een Whatsapp-bericht, e-mail of chat sturen.

  • Harteraad 

Harteraad, de patiëntenvereniging voor hart- en vaatpatiënten en hun naasten heeft een eigen Harteraadlijn. Zij leggen veel vragen over het coronavirus voor aan hun cardiologen en vaatchirurgen waarmee ze contact hebben. Zij geven geen medische informatie en adviezen, maar kunnen wel heel veel vragen beantwoorden door het contact met hun achterban en professionals. De Harteraad telefoonlijn is doordeweeks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur via tel. 088 - 11 11 661. Mailen kan ook naar harteraadlijn@harteraad.nl 

  • NL voor Elkaar

U kan of mag het huis niet uit i.v.m. het coronavirus en ook familie, kennissen of mantelzorg komt niet of minder langs. Toch heeft u hulp en boodschappen nodig! Een mooi initiatief in deze coronacrisis is NL voor Elkaar! Ouderen en kwetsbare mensen hebben het zwaar, maar ook mensen die werken in de zorg, bij de politie en in supermarkten kunnen mogelijk extra hulp gebruiken zodat hun belangrijke werk door kan gaan. NL voor Elkaar verzamelt alle vraag en aanbod op één plek: hulp vragen en aanbieden is gratis voor maatschappelijke organisaties en particulieren. Ga naar de website van NL voor Elkaar >>

  • Vraag Elkaar

Op de website van Vraag Elkaar kunt u mensen zoeken en vinden bij u in de buurt om bijvoorbeeld samen mee te wandelen of fietsen. Ga naar de website van Vraag Elkaar >>

Ik wil mij aanmelden als vrijwilliger, kan dat?

We kunnen het werk, na alle aanmeldingen van de afgelopen week, op dit moment goed aan. Wilt u op uw manier een bijdrage leveren en/of komen helpen? Neem dan contact met ons op via vrijwilliger@anbo.nl. Wij nemen dan later deze week contact met u op.