Dienstverlening

Bondgenoot voor lang & gelukkig leven

Naarmate we ouder worden, lijkt het leven (soms) steeds ingewikkelder te worden. Hoe zit het nou precies met uw pensioen, AOW, belastingzaken of het aanvragen van een traplift? ANBO informeert en adviseert u over onderwerpen binnen de thema's gezondheid, inkomen, pensioen, veiligheid, wonen en digitalisering. Wij ondersteunen u met het ANBO Adviesteam en helpen u, waar nodig en mogelijk, met vrijwilligers en consulenten. Daarnaast biedt ANBO haar leden een uitgebreid voordeelprogramma met talloze acties en kortingen. Lees hieronder meer. 

Informatie, altijd en overal op de hoogte

ANBO is uw gids voor goed ouder worden. Wij informeren u over toegang tot zorg en aanpassingen in huis, de verschillende mogelijke woonvormen en tips over zelfstandig wonen. Ook delen we uitkomsten van onze onderzoeken en resultaten. Wij delen onze informatie, kennis en expertise via:

Vraag hier een gratis informatiepakket aan >>

Persoonlijk advies & hulp

Hoe zit het precies met de nieuwe pensioenregeling, uw AOW, zorgkosten of de huishoudelijke hulp? Als lid kunt u terecht bij onze ANBO Advieslijn (telefoonnummer 0348 - 46 66 88, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur). U krijgt dan, telefonisch of via de e-mail, een persoonlijk advies en antwoord op uw vragen. Daarnaast is er speciaal voor leden de mogelijkheid om in gesprek te gaan met en hulp te krijgen van onze vrijwilligers. Zij helpen u met onder andere:

  • De ANBO Consulent komt bij u voor een keukentafelgesprek. Lees meer >>
  • De ANBO Woon- of Veiligheidsconsulent komt bij u langs voor een Veiligheidscheck, brengt de risico's in kaart en geeft u tips en advies om uw woonplezier en veiligheid te verbeteren. Lees meer >>
  • De ANBO Belastinginvulhulp helpt u - tegen een kleine vergoeding - bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Lees meer >>
  • Wilt u Belastinginvulhulp worden? Klik hier voor meer informatie

Bekijk hier alle ANBO Advies vraag en antwoorden vragen >>

Profiteer van voordeel

Als lid van ANBO kunt u gebruikmaken van een groot aantal aanbiedingen en acties die wij voor onze leden geregeld hebben. Hiermee kunt u tot wel €500 per jaar besparen. Zo heeft u uw lidmaatschap zo terugverdiend! Zo profiteert u onder andere van:

  • Collectiviteitskorting: korting op uw zorgverzekering, energierekening, woonverzekeringen, en op huishoudelijke, tuin- én klushulp. 
  • Ledenvoordeel: profiteer van kortingen, acties en aanbiedingen van partners, waaronder hoortoestellen, rijbewijskeuring, cursussen, sport en huishoudelijk apparatuur en nog veel meer. 
  • Ticket- en Fietsvoordeelshop: tot wel 70% korting op uitjes, hotels, restaurants, musea, dierentuinen, pretparken etc. En tot 15% korting op (elektrische) fietsen in de Fietsvoordeelshop. Lees meer >>

Bekijk hier alle Ledenvoordelen >>

Marjan Hilgers, lid en consulent
"Ik ben lid van ANBO vanwege de vele voordelen en de goede service. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij ANBO, omdat ik graag mensen wil helpen. Natuurlijk is de erkenning ook fijn, helemaal als je niet meer werkt."
Marjan Hilgers, ANBO-Lid en Consulent

Belangenbehartiging

Een nieuwe kijk op ouder worden

We gaan voor een nieuwe kijk op ouder worden. Al jaren strijden we tegen betutteling, leeftijdsdiscriminatie en de negativiteit die hangt rond het woordje ‘oud’. Want leeftijd is niet bepalend. Ervaring, vaardigheden, wensen en wijsheid zijn dat wel! We steken de loftrompet op de vergrijzing, maar wijzen gemeenten en de landelijke overheid er wel op dat een oudere samenleving ander beleid vereist. Bijvoorbeeld op de woningmarkt, de arbeidsmarkt, in de zorg en in ons pensioensysteem.

Direct invloed op de politiek

Politici weten onze belangenbehartigers te vinden als ze advies nodig hebben. ANBO praat mee in pensioenfondsen en zit aan tafel bij vele andere maatschappelijke spelers. Media weten ons te vinden. Met een grote achterban, een moderne organisatiestructuur en een krachtige lobby is ANBO klaar voor de toekomst. Een toekomst waarin ook plaats moet zijn voor thema’s als gezondheid, zorg en de woonomgeving. Want ook die zijn, naast werk, inkomen en pensioen, bepalend in een mensenleven. Wij gaan voor gedeelde belangen. Verschillen worden te veel uitvergroot en groepen worden tegenover elkaar gezet, terwijl we willen werken aan een toekomstvisie op het algemeen belang. Wij gaan voor jong én oud, werkend én niet-werkend, ziek én gezond, arm én rijk.

ANBO maakt een vuist voor u!

ANBO heeft vertegenwoordigers in pensioenfondsen. In verschillende deelnemersraden, verantwoordingsorganen en besturen komen ANBO-leden op voor uw belangen.

Feiten & cijfers

300

Ruim 300 afspraken hadden ANBO-belangenbehartigers met politici en andere beleidsmakers. Voor en namens u lobbyen wij voor onder meer een duurzaam pensioenstelsel en voldoende passende woningen.

1.558

We werkten mee aan 1558 artikelen, interviews, opiniestukken, televisie- en radio-optredens in 2017. En in 2018 gaan we daar overheen! Door de publiciteit te zoeken over veranderingen in de zorg (Wmo en verpleeghuiszorg), inkomen en koopkracht, pensioen en nog veel meer onderwerpen beïnvloeden we de publieke opinie en zorgen we ervoor dat politici luisteren naar wat we te zeggen hebben.

De historie van ANBO

9 september
1900

Oprichting Bond op om te strijden voor een allemanspensioen

Verzekeringsman en publicist Perio, in het echt Gerardus Lambertus Janssen geheten, is de oprichter van de Bond voor Staatspensionering, waarvan ANBO de rechtsopvolger is. Perio leefde van 1859 tot 1932 en richtte op 9 september 1900 in Arnhem de Bond op om te strijden voor een allemanspensioen.
23 juli
1945

Oprichting ABOD

Oprichting Algemene Bond van Ouden van Dagen (later Algemene Bond van Bejaarden, ABB). In 1951 waren er 28.000 leden aangesloten.
1 januari
1947

Noodwet Ouderdomsvoorziening

In 1947 – vlak na de oorlog – werd door (destijds) minister van Sociale Zaken Willem Drees de Noodwet Ouderdomsvoorziening ingesteld, om ouderen van een basisinkomen te voorzien. Tien jaar later, vijfentwintig jaar na Perio's dood, werd onder Drees' premierschap de noodwet vervangen door een permanente regeling die vandaag de dag nog bestaat: de AOW.
1 januari
1957

Invoering AOW

Eindelijk is het 'allemanspensioen' een feit met de invoering van de Algemene Ouderdoms Wet (AOW). Iedereen die 65 wordt, krijgt nu een uitkering van de staat.
9 juni
1964

Betere en hogere AOW

De AOW is bij invoering nog maar een bodempensioen en er gaan veel stemmen op dat de uitkering omhoog moet. De seniorenbonden steken de handen ineen en organiseren een grote demonstratie in de Utrechtse Jaarbeurs. De ouderenorganisaties gaan zich steeds meer richten op het beïnvloeden van regeringsbeleid.
1 januari
1970

Verhoging AOW

Door de inzet van de ouderenbonden wordt de AOW verhoogd.

1 januari
1974

Meer zekerheid

Eindelijk meer zekerheid: de AOW wordt gelijkgesteld met de hoogte van het minimumloon en wordt welvaartsvast.
6 december
1977

Fusie bonden

Het strijden voor een goed pensioen en het behartigen van de materiële belangen van ouderen leidde op 6 december 1977 tot een fusie tussen de Bond voor Staatspensionering en de Algemene Bond voor Bejaarden, onder de naam ANBO, de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen.