7 november 2018

Bewoners te gemakkelijk over brandveiligheid en vluchten

Brandveiligheid is een belangrijk onderwerp volgens 98 procent van de mensen die in een flat of appartement wonen, maar dat betekent niet dat er veel aandacht aan besteed wordt. Integendeel. Driekwart van de respondenten kent het vluchtplan niet, of weet zeker dat het niet bestaat. Wanneer het vluchtplan wel bestaat, is het in 60 procent van de gevallen onbekend. In bijna driekwart van de gevallen wordt de vluchtroute bovendien niet geoefend. Dat blijkt uit onderzoek van ANBO onder ruim 1000 60-plus flat- en appartementbewoners, die in ruim 85 procent van de gevallen op de eerste etage of hoger wonen.

Zelf aan de slag

"Ik ben heel erg geschrokken", zo reageert ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Mensen realiseren zich onvoldoende dat ze ook zelf aan de slag moeten om te zorgen dat zij en hun buren een veilig heenkomen kunnen zoeken bij brand.

Zet het op de agenda en wijs vrijwilligers aan

ANBO wil dat VVE's en huurdersverenigingen standaard een brandveiligheidsplan opstellen én bespreken in de vergadering. Bovendien moet er op basis daarvan geoefend worden met vluchten. Om mensen die minder goed ter been zijn goed te helpen moeten er per verdieping een aantal mensen aangewezen worden die hen helpen vluchten. Bijna 40 procent van de respondenten vindt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedereen, ook minder zelfredzame bewoners, veilig het gebouw kunnen verlaten bij brand.

Groeiende vergrijzing – hoe lang is ‘Bij brand geen lift’ nog houdbaar?

Den Haan wijst erop dat mensen steeds langer thuisblijven wonen. Óók als ze minder mobiel of slecht ter been zijn. "Als je onder normale omstandigheden al moeilijk opstaat, of een paar minuten nodig hebt om de deur te bereiken, dan is dat bij brand of rookontwikkeling nog veel moeilijker."

Daarom zoekt het Liftinstituut naar mogelijkheden om reguliere liften veilig in te zetten voor evacuatie bij brand. Op aandringen van de brandweer en Liftinstituut – en na Kamervragen over dit onderwerp – heeft minister Ollongren van Binnenlandse zaken hier onderzoek naar laten doen. Hoofdconclusie is dat het in sommige bestaande situaties realiseerbaar is om bij brand veilig en verantwoord de lift voor evacuatie te gebruiken. Daarvoor kunnen dan wel bouwtechnische en installatietechnische aanpassingen noodzakelijk zijn. De gedetailleerde uitkomsten van dit onderzoek worden op 7 november gepresenteerd tijdens het congres Liftgebruik bij brand.

Los van de technische en financiële uitdagingen wordt het ook een uitdaging om te zorgen dat bewoners zich veilig voelen om de lift te gebruiken tijdens hun vlucht. Nu zegt bijna 94 procent de lift niet te zullen gebruiken. In ruim 65 procent van de gevallen óók niet als er begeleiding is.

Onderzoeksverantwoording

Deze vragenlijst is tot stand gekomen in samenwerking met het Liftinstituut. Dit onderzoek is gedaan tussen 21 september en 1 oktober, onder 34.000 leden en 28.000 niet-leden van ANBO. We hebben bewust gevraagd naar bewoners van flats en appartementen. 2100 mensen reageerden (response rate: 3,39 procent) en na een filter op woningtype bleven er ruim 1000 respondenten over. 60 procent koop, 40 procent huur. 51 procent van de ondervraagden is vrouw, 48 procent is man. 55 procent van de ondervraagden is tussen de 71 en 80. 81 procent van de ondervraagden is lid van ANBO. De respondenten wonen overwegend in Zuid-Holland (27 procent) en Noord-Holland (22 procent). De enquête is uitgezet via het mailbestand van ANBO. De resultaten zijn niet gewogen of gecorrigeerd en derhalve niet representatief.

Lees het rapport Brandveiligheid in en om het huis

Lift in appartementsgebouw