3 oktober 2023

Brandpreventieweken van start: check, koop en plak rookmelders

Nog niet iedereen in Nederland heeft voldoende werkende rookmelders hangen in de woning. Brandweer Nederland wil daar verandering in brengen, onder andere door middel van de brandpreventieweken in oktober.

Onder de noemer ‘Check, koop, plak’ wordt campagne gevoerd om voldoende rookmelders in iedere woning te krijgen. Dat is sinds 1 juli 2022 verplicht. Op elke verdieping moet minimaal één goed werkende rookmelder hangen. De focus van Brandweer Nederland ligt op senioren, mensen met een lichamelijke beperking (focus op doven en slechthorenden) en mensen met een taalachterstand.

Veiliger

“Dat rookmelders écht je leven kunnen redden, dat weet gelukkig bijna iedereen ondertussen wel”, vertelt Peter Schuurmans, ervaren brandweerman en expert op het gebied van Brandveilig Leven. "Gelukkig hebben steeds meer mensen rookmelders hangen. Daar ben ik best trots op. Bij een brand heb je maar zo’n drie minuten om veilig buiten te komen. En brand, dat kan iedereen overkomen. Jou dus ook. Het plaatsen van rookmelders is zo gedaan. Ben jij er nog niet aan toegekomen, dan is dit hét moment om rookmelders te plaatsen, want daarmee wordt je huis meteen een stuk veiliger.”

Zo gepiept

“Het ophangen van rookmelders is heel eenvoudig, je kunt ze zelfs plakken", legt Schuurmans uit. “Kun je het niet zelf? Vraag dan een familielid, een vriendin of je buurman. En wist je dat er voor mensen die doof of slechthorend zijn, speciale rookmelders zijn? Ze zijn voorzien van een trilalarm en een flitslamp. Vaak worden deze rookmelders vergoed door de zorgverzekeraar. Check, koop en plak die rookmelder op. Je koopt ze online of in de winkel. Zo zorg jij voor een veilige omgeving voor jezelf en voor een ander. Rookmelders redden levens. Echt waar.”

Meer informatie vindt u op www.brandweer.nl/rookmelders.

Als u wilt weten hoe u brandgevaar kunt verminderen, bel dan met onze Veiligheid Advieslijn op telefoonnummer 0348 - 46 66 66. Onze medewerkers zijn iedere werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur. U kunt ook meer informatie vinden op onze site.

Lees hier hoe u brand in huis voorkomt

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

Ophangen rookmelder
Rookmelder