ANBO-PCOB in de media

23
april
2024

Op NOS Radio 1 Journaal over het onderzoek krachtig ouder worden

ANBO-PCOB-directeur Anneke Sipkens is door NPO Radio 1 bevraagd over het onderzoek over zorg en wonen in de toekomst. Uit dat onderzoek blijkt onder andere dat veel senioren er blindelings op rekenen dat de overheid, hun partner en de zorg alles regelt als er iets met hen gebeurt.

De hele uitzending is hieronder terug te luisteren. Het item met Anneke Sipkens start na 3 uur, 20 minuten en 50 seconden.

NOS Radio 1 Journaal
22
april
2024

Een toegankelijk OV voor iedereen

Onze senior beleidsadviseur Alex van Scherpenzeel is te gast geweest bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam om te praten over het belang van goed openbaar vervoer. Het hele gesprek is terug te kijken via YouTube.

Alex van Scherpenzeel, beleidsadviseur bij ANBO-PCOB in Pakhuis de Zwijger
18
april
2024

De Telegraaf: ANBO-PCOB voelt zich gepiepeld door ABP

ANBO-PCOB is boos op vakbonden en werkgeversverenigingen. We hebben namelijk niets in de melk te brokkelen gehad bij de manier waarop pensioenfonds ABP de transitie maakt naar het nieuwe stelsel. Met die transitieplannen zelf zijn we ook niet helemaal tevreden.

„Wij voelen ons gepiepeld”, zegt directeur Anneke Sipkens van ANBO-PCOB. „Wij lieten in mei 2023 al weten gebruik te willen maken van dat hoorrecht bij ABP. Pas in maart van dit jaar werden we ’gehonoreerd’ om ons hoorrecht uit te oefenen, maar toen was het hele transitieplan van ABP al min of meer in beton gegoten. Het maakt helemaal niets uit wat wij ervan vinden."

Telegraaf kopt ANBO PCOB voelt zich gepiepeld door ABP
13
april
2024

Omroep Gelderland interpreteert CBS cijfers thuiswonende ouderen

Het aantal ouderen dat zelfstandig thuis woont, is in vijf jaar tijd toegenomen. Landelijk woonde vorig jaar 95,2 procent van de mensen ouder dan 70 jaar thuis. Omroep Gelderland vroeg ons wat wij van deze cijfers vinden. 

Het is lastig betekenis te geven aan de cijfers. Thuis wonen als 70-plusser kan namelijk zowel positief als negatief uitgelegd worden. "Waarom woont een oudere thuis? Is dat omdat ze dat zelf graag willen, of komt het doordat er nergens plek is om verzorgd te worden?", stelt Eline Maarse namens ouderenbond ANBO-PCOB.

Omroep Gelderland interpreteert CBS Cijfers thuiswonende ouderen
12
april
2024

RTV Utrecht over hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen

Het is een doorn in het oog van veel mensen die geregeld naar het ziekenhuis moeten: de parkeerkosten die soms de pan uit rijzen. Volgens dit artikel is het vooral bij het Diakonessenhuis in Utrecht een probleem, bij de andere ziekenhuizen vallen de kosten gelukkig mee. Voor dit artikel benaderde RTV Utrecht ook ANBO-PCOB. Een woordvoerder laat weten dat zij juist zien dat ziekenhuizen al veel doen voor patiënten die regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn. "Soms krijg je bijvoorbeeld uitrijkaarten als je een chemobehandeling hebt gehad, of zijn de eerste uren parkeren gratis." Volgens de woordvoerder zijn er de afgelopen tijd nauwelijks klachten van ouderen binnengekomen over hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen.

RTV Utrecht over hoge parkeerkosten
27
maart
2024

ANBO-PCOB gebruikt hoorrecht bij ABP

We gaan naar een nieuw pensioenstelsel waarbij het huidige collectieve pensioenvermogen wordt omgezet in persoonlijke pensioenpotjes. In het kader van deze overgang maakten ANBO-PCOB samen met een aantal andere organisaties gebruik van het hoorrecht bij pensioenfonds ABP. Het NOS journaal maakte hier op 27 maart een nieuwsitem over.

ANBO-PCOB in NOS Journaal over hoorrecht ABP
24
maart
2024

De gezondheidszorg gaat digitaal, zo denkt ANBO-PCOB erover

De gezondheidszorg gaat in rap tempo digitaal. De een vindt dat fijn: het scheelt reistijd en er kan meer vanuit huis. Een ander mist juist het persoonlijke contact. De digitale opmars heeft voor- en nadelen, maar te stoppen is 'ie niet. Ons hoofd belangenbehartiging Atie Schipaanboord vertelt in Margriet dat vaak wordt onderschat hoe digitaal ouderen zijn. “Maar er wordt door ontwikkelaars van apps soms te weinig rekening gehouden met het feit dat senioren iets meer tijd nodig hebben. Wij wijzen ze daarop.” Daarnaast vindt ANBO-PCOB dat digitaal niet de norm moet zijn.

Digitale gezondheidszorg in de Margriet. zo denkt ANBO-PCOB erover
20
maart
2024

ANBO-PCOB onderdeel van VWS campagne Praat vandaag over morgen

Om het gesprek over later te stimuleren, lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Want door op tijd dat gesprek aan te gaan, kunt u straks de dingen doen die u belangrijk vindt. ANBO-PCOB doet mee via de Seniorencoalitie met Krachtig ouder worden. Verschillende media besteden op de dag van de lancering uitgebreid aandacht aan de start van de campagne in onder andere Trouw en EenVandaag

Anneke Sipkens ANBO-PCOB presentatie Praat vandaag over morgen
18
maart
2024

Telegraaf pakt uit met groot artikel onderzoek ANBO-PCOB

Veel senioren rekenen er blindelings op dat de overheid, thuiszorg en partner voor ze zullen zorgen als er iets met ze gebeurt en ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. ANBO-PCOB deed een grootschalig onderzoek onder bijna 8000 senioren en kwam tot de conclusie dat mensen niet goed zijn voorbereid op de nieuwe werkelijkheid. Hoogste tijd om dit probleem aan te pakken. Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO-PCOB, is uitgebreid aan het woord over het onderzoek in de Telegraaf

Telegraaf pakt uit met artikel onderzoek ANBO-PCOB
16
maart
2024

ANBO-PCOB helpt Telegraaflezers met belastingadvies

Miljoenen Nederlanders doen de komende maanden belasingaangifte. Maar niet iedereen komt er uit of snapt alle vragen Daarom organiseerde De Telegraaf afgelopen week een Belastingspreekuur. Experts beantwoordden ruim 320 vragen van lezers en onze eigen ANBO-PCOB adviseurs waren onderdeel van het expertteam.

ANBO-PCOB belastingexperts helpen Telegraaflezers
12
maart
2024

Wordt de pensioenpot wel eerlijk verdeeld over de deelnemer?

Onze beleidsadviseur pensioenen Willem Reijn stond vorige week prominent in het gezaghebbende vakblad PensioenPro. Het artikel ging over het uitoefenen van het hoorrecht. Reijn: “Grofweg: wordt de pensioenpot wel eerlijk verdeeld over de deelnemer?” Groot aandachtspunt voor ANBO-PCOB is de koopkracht in het nieuwe stelsel. Reijn: “Je krijgt verschillende uitkomsten uit rekenmodellen, die er mooi uitzien maar niet overeenkomen met de werkelijkheid. Met theoretische modellen kun je niet betalen bij de supermarkt.”

ANBO-PCOB in PensioenPro
9
maart
2024

ANBO-PCOB in EenVandaag over de toename van commerciële verpleeghuizen

De afgelopen tien jaar zijn de commerciële verpleeghuizen voor ouderen toegenomen van 96 naar 500. Dat levert soms problemen op aangezien de zorg in deze huizen niet altijd toereikend is als het gaat om complexe behandelingen. EenVandaag ging op bezoek in zo'n verpleeghuis en vroeg Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO-PCOB, of ze blij is met deze ontwikkeling. In het item vertelt Anneke onder andere dat ze pleit voor verschillende vormen van verpleeghuizen zodat iedereen terecht kan in een passend verzorgingstehuis.

Anneke Sipkens in EenVandaag over commerciële verpleeghuizen