ANBO-PCOB in de media

2
mei
2024

Thuiszorg besteedt aandacht aan ons bericht over geriatrische revalidatiepatiënten en zelfstandigheid

Tachtig procent van de mensen die gebruikmaakt van geriatrische revalidatie gaat uiteindelijk weer naar huis. Dat zegt Leonoor van Dam van Isselt, specialist ouderengeneeskunde in de geriatrische revalidatie, in ANBO Magazine. Geriatrische revalidatie is revalidatie voor kwetsbare ouderen. Met als doel om ze te helpen terug te keren naar de thuissituatie. Zodat ze zo goed mogelijk en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven en wonen en ook weer kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven.

Thuiszorg besteedt aandacht aan geriatrische revalidatie
29
april
2024

EenVandaag wil mening ANBO-PCOB over powerful ageing

De gemeente Apeldoorn stuurt mensen die om huishoudelijke hulp vragen nu eerst naar de fysiotherapeut. Met het idee: wie fitter en sterker is, kan misschien meer zelf in huis doen dan gedacht. Ook de mening van ANBO-PCOB zit in de uitzending op tijdscode 5:30

EenVandaag wil mening ANBO-PCOB over powerful ageing
27
april
2024

Leidsch Dagblad maakt verhaal over onze long covid bericht

Klachten van long covid worden bij ouderen vaak aangezien voor ouderdomskwalen. Dat stelt ANBO-PCOB in een artikel in de magazines. Ouderen zouden daardoor zijn ondervertegenwoordigd in de cijfers over long covid, ook wel post-covid genoemd. Het gaat bij long covid onder andere om vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid, vergeetachtig, niet goed kunnen concentreren, smaak- en reukverlies. ANBO-PCOB roept ouderen met klachten op, die te bespreken met de huisarts.

Leidsch Dagblad maakt verhaal over onze long covid bericht
25
april
2024

Friesch Dagblad benoemt Krachtig ouder worden in redactioneel commentaar

Ouderen denken te weinig na over later. Dat vertelde Anneke Sipkens bij Radio 1 en Wybe Fraanje van het Friesch Dagblad had daar met belangstelling naar geluisterd en vertelde erover in zijn redactioneel commentaar

Friesch Dagblad benoemt Krachtig ouder worden
23
april
2024

Op NOS Radio 1 Journaal over het onderzoek krachtig ouder worden

ANBO-PCOB-directeur Anneke Sipkens is door NPO Radio 1 bevraagd over het onderzoek over zorg en wonen in de toekomst. Uit dat onderzoek blijkt onder andere dat veel senioren er blindelings op rekenen dat de overheid, hun partner en de zorg alles regelt als er iets met hen gebeurt.

De hele uitzending is hieronder terug te luisteren. Het item met Anneke Sipkens start na 3 uur, 20 minuten en 50 seconden.

NOS Radio 1 Journaal
12
april
2024

RTV Utrecht over hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen

Het is een doorn in het oog van veel mensen die geregeld naar het ziekenhuis moeten: de parkeerkosten die soms de pan uit rijzen. Volgens dit artikel is het vooral bij het Diakonessenhuis in Utrecht een probleem, bij de andere ziekenhuizen vallen de kosten gelukkig mee. Voor dit artikel benaderde RTV Utrecht ook ANBO-PCOB. Een woordvoerder laat weten dat zij juist zien dat ziekenhuizen al veel doen voor patiënten die regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn. "Soms krijg je bijvoorbeeld uitrijkaarten als je een chemobehandeling hebt gehad, of zijn de eerste uren parkeren gratis." Volgens de woordvoerder zijn er de afgelopen tijd nauwelijks klachten van ouderen binnengekomen over hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen.

RTV Utrecht over hoge parkeerkosten
24
maart
2024

De gezondheidszorg gaat digitaal, zo denkt ANBO-PCOB erover

De gezondheidszorg gaat in rap tempo digitaal. De een vindt dat fijn: het scheelt reistijd en er kan meer vanuit huis. Een ander mist juist het persoonlijke contact. De digitale opmars heeft voor- en nadelen, maar te stoppen is 'ie niet. Ons hoofd belangenbehartiging Atie Schipaanboord vertelt in Margriet dat vaak wordt onderschat hoe digitaal ouderen zijn. “Maar er wordt door ontwikkelaars van apps soms te weinig rekening gehouden met het feit dat senioren iets meer tijd nodig hebben. Wij wijzen ze daarop.” Daarnaast vindt ANBO-PCOB dat digitaal niet de norm moet zijn.

Digitale gezondheidszorg in de Margriet. zo denkt ANBO-PCOB erover
20
maart
2024

ANBO-PCOB onderdeel van VWS campagne Praat vandaag over morgen

Om het gesprek over later te stimuleren, lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Want door op tijd dat gesprek aan te gaan, kunt u straks de dingen doen die u belangrijk vindt. ANBO-PCOB doet mee via de Seniorencoalitie met Krachtig ouder worden. Verschillende media besteden op de dag van de lancering uitgebreid aandacht aan de start van de campagne in onder andere Trouw en EenVandaag

Anneke Sipkens ANBO-PCOB presentatie Praat vandaag over morgen
18
maart
2024

Telegraaf pakt uit met groot artikel onderzoek ANBO-PCOB

Veel senioren rekenen er blindelings op dat de overheid, thuiszorg en partner voor ze zullen zorgen als er iets met ze gebeurt en ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. ANBO-PCOB deed een grootschalig onderzoek onder bijna 8000 senioren en kwam tot de conclusie dat mensen niet goed zijn voorbereid op de nieuwe werkelijkheid. Hoogste tijd om dit probleem aan te pakken. Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO-PCOB, is uitgebreid aan het woord over het onderzoek in de Telegraaf

Telegraaf pakt uit met artikel onderzoek ANBO-PCOB
9
maart
2024

ANBO-PCOB in EenVandaag over de toename van commerciële verpleeghuizen

De afgelopen tien jaar zijn de commerciële verpleeghuizen voor ouderen toegenomen van 96 naar 500. Dat levert soms problemen op aangezien de zorg in deze huizen niet altijd toereikend is als het gaat om complexe behandelingen. EenVandaag ging op bezoek in zo'n verpleeghuis en vroeg Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO-PCOB, of ze blij is met deze ontwikkeling. In het item vertelt Anneke onder andere dat ze pleit voor verschillende vormen van verpleeghuizen zodat iedereen terecht kan in een passend verzorgingstehuis.

Anneke Sipkens in EenVandaag over commerciële verpleeghuizen
8
maart
2024

Telegraaf wil mening ANBO-PCOB over explosieve toename van verpleeghuizen

De afgelopen tien jaar zijn de commerciële verpleeghuizen voor ouderen toegenomen van 96 naar 500. Dat blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Uiteraard werd ANBO-PCOB ook naar onze mening gevraagd. Wij vinden deze toename een risico. „Men richt zich op mensen die een beetje zorg nodig hebben en niet op mensen met complexe problematiek. Men gaat ervan uit dat mensen in zo’n woonvorm zich bij een huisarts kunnen inschrijven, maar die zit er niet op te wachten. Het verdienmodel houdt niet altijd rekening met de specialistische zorg die soms nodig is”

Explosieve toename commerciële verzorgingstehuizen