15 augustus 2018

Zomerserie Veilig wonen; deel 3. Veilig online

Veilig en comfortabel willen wonen is van alle leeftijden. Deze zomer besteden we extra aandacht aan het vergroten van de veiligheid in en om het huis. Vandaag: veilig online. Want de vormen van online oplichting worden steeds ingenieuzer worden. Het wordt dus moeilijker om fraude, oplichting of phishing te herkennen.

Wat is online oplichting?

Phishing is het ‘vissen’ naar persoonlijke gegevens door criminelen, door het gebruik van misleiding. Vaak willen de criminelen de slachtoffers bankgegevens of codes ontfutselen om ze te bestelen. Phising is niet de enige manier van online oplichting, maar het is wel een manier die veel mensen kennen.

Lees meer over online list en bedrog

Internet onveilig? 

Senioren ervaren internet vaker als onveilig, zo blijkt uit onderzoek van Startpagina.nl. Volgens Leon Dekker, woordvoerder van Startpagina.nl, is dit toe te schrijven aan de toegenomen aandacht voor online veiligheid. "Hierdoor zien we dat senioren zich meer bewust zijn van de gevaren online. Dit zorgt enerzijds voor een perceptie van onveilig internet, maar leidt er tegelijkertijd toe dat ouderen maatregelen nemen. Dat is positief. Senioren anno nu zullen niet zo snel op een link in een verdachte e-mail klikken."

ANBO & Google

Dat komt ook overeen met eerder onderzoek, dat ANBO uitvoerde samen met Google. Ruim negen op de tien senioren gaf in dat onderzoek aan maatregelen te nemen om hun privacy en veiligheid te waarborgen als zij op het internet zijn (93 procent). Denk hierbij aan het checken van de betrouwbaarheid van de site via het ‘slotje’ linksboven (72 procent) en de check of het webadres begint met ‘https’ (68 procent). Zeventig procent probeert zo weinig mogelijk persoonsgegevens achter te laten op internet en 60 procent denkt e-mails van onbetrouwbare afzenders direct te herkennen. De laptop en smartphone zijn vaker beveiligd (met name met een pincode of wachtwoord) dan desktop en tablet; slechts 15 procent beveiligt apparaten niet. 

Lees alles over veilig internetten

Lees de tips van de politie

Microsoft-scam

Eén van manieren van oplichting die de meeste slachtoffers maakt is helpdeskfraude ofwel de Microsoft-scam. Nep-helpdeskmedewerkers die zeggen dat ze van Microsoft zijn, waren de afgelopen jaren heel actief in diverse landen. Het lukt ze regelmatig om mensen veel geld afhandig te maken. Vaak gaan de criminelen ongeveer op de volgende manier te werk: vanuit het buitenland belt een ‘Microsoftmedewerker’, die meldt dat er iets met uw computer aan de hand is. Uw computer heeft een virus, een licentie is verlopen of er is bijvoorbeeld een update nodig. De medewerker gaat zogenaamd helpen om het probleem te verhelpen. U moet dan wel een programma downloaden, zodat de medewerker op afstand de computer tijdelijk kan overnemen. Vervolgens doet de crimineel net of hij werkzaamheden uitvoert. Hiervoor vraagt hij na afloop geld. Dit kan bijvoorbeeld betaald worden met iTunes-tegoedkaarten of door overschrijving via Western Union. Op die manier is de geldstroom niet te traceren. Maar het is criminelen ook al gelukt om direct geld van rekeningen van slachtoffers af te schrijven. Het is belangrijk om te weten dat Microsoft nooit uit zichzelf contact met klanten zoekt. Als u telefoon krijgt van iemand die zegt van Microsoft te zijn, verbreek dan direct de verbinding.

Bijna 2.000 slachtoffers meldden zich in 2017 bij de politie. Opvallend is dat 70 procent hiervan ouder dan 50 jaar is. Bij elkaar zijn ze voor 7 miljoen euro opgelicht. Een slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd.

Meer informatie over Microsoft (Tech) scam. Of bekijk de waarschuwingsvideo van de Politie (zonder geluid):


ANBO Woonconsulent is er voor u

ANBO heeft het afgelopen jaar Woonconsulenten opgeleid, die bewoners adviseren over anti-inbraak, maar ook over valpreventie en brandveiligheid. Wilt u weten of uw huis veilig is? Bel met de ANBO Raad & Daad Advieslijn (0348) 46 66 88 voor advies of als u wilt dat een ANBO Woonconsulent bij u thuis komt.

Andere tips over veiligheid in en om het huis vindt u op ANBO.nl/veiligwonen. Morgen: houd inbrekers buiten.