ANBO-PCOB in de media

6
mei
2024

AD publiceert artikel over gebrek aan bouw ouderenwoning

De tegenvallende bouwproductie kan met name ouderen lelijk opbreken. Er worden zo weinig nieuwe seniorenwoningen gebouwd dat ongelukken binnenshuis op de loer liggen. Ouderenbond ANBO-PCOB noemt het ook ‘uitermate verontrustend’ dat de doelstelling ver weg lijkt. ,,Passende woningen in fijne wijken voor senioren is een randvoorwaarde voor behoud van de zelfstandigheid en het voorkomen van een beroep op de zorg’’, aldus woordvoerder Eline Maarse.

AD maakt artikel over gebrek aan bouw ouderenwoning

Telegraaf pakt groot uit met ons onderzoek naar digitale ouderen

Van de 3,7 miljoen 65-plussers is nu meer dan 80 procent dagelijks op de digitale snelweg te vinden, blijkt uit het onderzoek van ANBO-PCOB. Dat was tien jaar terug nog geen 60 procent. Tegelijkertijd hebben 363.000 senioren nog nooit internet gebruikt. „Je ziet dat ouderen echt met een inhaalrace zijn begonnen waarvan de finish bijna bereikt is”, zegt Eline Maarse van de ouderenbond. „Maar we moeten er als samenleving ook voor zorgen dat ook ouderen die niet zo handig zijn met computers hun zaken goed kunnen regelen. Denk hierbij aan overheidsdiensten en bankenzaken.”

Telegraaf pakt groot uit met ons onderzoek naar digitale ouderen
2
mei
2024

Thuiszorg besteedt aandacht aan ons bericht over geriatrische revalidatiepatiënten en zelfstandigheid

Tachtig procent van de mensen die gebruikmaakt van geriatrische revalidatie gaat uiteindelijk weer naar huis. Dat zegt Leonoor van Dam van Isselt, specialist ouderengeneeskunde in de geriatrische revalidatie, in ANBO Magazine. Geriatrische revalidatie is revalidatie voor kwetsbare ouderen. Met als doel om ze te helpen terug te keren naar de thuissituatie. Zodat ze zo goed mogelijk en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven en wonen en ook weer kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven.

Thuiszorg besteedt aandacht aan geriatrische revalidatie
30
april
2024

Party neemt deel interview Linda Wagemakers over uit ANBO Magazine

In ANBO Magazine vertelt Linda Wagenmakers over haar eerste musicalrol in Miss Saigon en wat dat met haar deed. Linda onderging een soort ontdekkingstocht, die ze ‘soul searching’ noemt. Ze leerde dat ze mensen echt wil ráken met haar stem, dat geeft haar voldoening.

Party neemt deel interview Linda Wagemakers over uit ANBO Magazine
29
april
2024

EenVandaag wil mening ANBO-PCOB over powerful ageing

De gemeente Apeldoorn stuurt mensen die om huishoudelijke hulp vragen nu eerst naar de fysiotherapeut. Met het idee: wie fitter en sterker is, kan misschien meer zelf in huis doen dan gedacht. Ook de mening van ANBO-PCOB zit in de uitzending op tijdscode 5:30

EenVandaag wil mening ANBO-PCOB over powerful ageing
27
april
2024

Leidsch Dagblad maakt verhaal over onze long covid bericht

Klachten van long covid worden bij ouderen vaak aangezien voor ouderdomskwalen. Dat stelt ANBO-PCOB in een artikel in de magazines. Ouderen zouden daardoor zijn ondervertegenwoordigd in de cijfers over long covid, ook wel post-covid genoemd. Het gaat bij long covid onder andere om vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid, vergeetachtig, niet goed kunnen concentreren, smaak- en reukverlies. ANBO-PCOB roept ouderen met klachten op, die te bespreken met de huisarts.

Leidsch Dagblad maakt verhaal over onze long covid bericht
26
april
2024

EenVandaag interview met Anneke Sipkens over gevaarlijke scootmobielen

Het afgelopen jaar overleden 53 scootmobielgebruikers in het verkeer. Dat aantal is in 7 jaar tijd verdubbeld. Experts zeggen al jaren dat het voertuig niet veilig is, maar niemand grijpt in. Er zijn direct maatregelen nodig. Directeur ANBO-PCOB Anneke Sipkens is het hiermee eens. "Het is een zorgwekkende trend. Je loopt in een scootmobiel veel groter risico op een dodelijk ongeval dan in de auto, op de motor of op de fiets", vertelt ze. "Het is echt bijzonder dat er niets aan gedaan wordt."

EenVandaag interview met Anneke Sipkens over gevaarlijke scootmobielen
25
april
2024

Friesch Dagblad benoemt Krachtig ouder worden in redactioneel commentaar

Ouderen denken te weinig na over later. Dat vertelde Anneke Sipkens bij Radio 1 en Wybe Fraanje van het Friesch Dagblad had daar met belangstelling naar geluisterd en vertelde erover in zijn redactioneel commentaar

Friesch Dagblad benoemt Krachtig ouder worden
23
april
2024

Op NOS Radio 1 Journaal over het onderzoek krachtig ouder worden

ANBO-PCOB-directeur Anneke Sipkens is door NPO Radio 1 bevraagd over het onderzoek over zorg en wonen in de toekomst. Uit dat onderzoek blijkt onder andere dat veel senioren er blindelings op rekenen dat de overheid, hun partner en de zorg alles regelt als er iets met hen gebeurt.

De hele uitzending is hieronder terug te luisteren. Het item met Anneke Sipkens start na 3 uur, 20 minuten en 50 seconden.

NOS Radio 1 Journaal
22
april
2024

Een toegankelijk OV voor iedereen

Onze senior beleidsadviseur Alex van Scherpenzeel is te gast geweest bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam om te praten over het belang van goed openbaar vervoer. Het hele gesprek is terug te kijken via YouTube.

Alex van Scherpenzeel, beleidsadviseur bij ANBO-PCOB in Pakhuis de Zwijger
18
april
2024

De Telegraaf: ANBO-PCOB voelt zich gepiepeld door ABP

ANBO-PCOB is boos op vakbonden en werkgeversverenigingen. We hebben namelijk niets in de melk te brokkelen gehad bij de manier waarop pensioenfonds ABP de transitie maakt naar het nieuwe stelsel. Met die transitieplannen zelf zijn we ook niet helemaal tevreden.

„Wij voelen ons gepiepeld”, zegt directeur Anneke Sipkens van ANBO-PCOB. „Wij lieten in mei 2023 al weten gebruik te willen maken van dat hoorrecht bij ABP. Pas in maart van dit jaar werden we ’gehonoreerd’ om ons hoorrecht uit te oefenen, maar toen was het hele transitieplan van ABP al min of meer in beton gegoten. Het maakt helemaal niets uit wat wij ervan vinden."

Telegraaf kopt ANBO PCOB voelt zich gepiepeld door ABP
13
april
2024

Omroep Gelderland interpreteert CBS cijfers thuiswonende ouderen

Het aantal ouderen dat zelfstandig thuis woont, is in vijf jaar tijd toegenomen. Landelijk woonde vorig jaar 95,2 procent van de mensen ouder dan 70 jaar thuis. Omroep Gelderland vroeg ons wat wij van deze cijfers vinden. 

Het is lastig betekenis te geven aan de cijfers. Thuis wonen als 70-plusser kan namelijk zowel positief als negatief uitgelegd worden. "Waarom woont een oudere thuis? Is dat omdat ze dat zelf graag willen, of komt het doordat er nergens plek is om verzorgd te worden?", stelt Eline Maarse namens ouderenbond ANBO-PCOB.

Omroep Gelderland interpreteert CBS Cijfers thuiswonende ouderen