Woningaanpassingen in een huurhuis … mag dat?

Kan ik ook woningaanpassingen doen in een huurwoning, is een veelgestelde vraag bij onze ANBO Raad en Daad Advieslijn. Dat kan, al zijn er wel wat mitsen en maren. 

Als u uw woning wilt aanpassen voor meer comfort dan mag dit, zolang het gaat om kleine aanpassingen. Huurders hebben het recht om een woning naar eigen wensen aan te passen. Zij hebben daar geen toestemming van de verhuurder voor nodig. Het moet dan wel gaan om aanpassingen die zonder al te hoge kosten weer ongedaan te maken zijn. Voor ingrijpende aanpassingen aan een huurwoning is wél overleg met de verhuurder nodig. Deze moet namelijk beoordelen of de aanpassing gevolgen heeft voor de verhuurbaarheid en/of de waarde van de woning.

In goed overleg

Als een verbouwing gedaan wordt door ondeskundige klussers, dan kan dit de waarde van de woning verminderen. Of als er kamers worden samengetrokken, dan kan de woning voor toekomstige huurders minder aantrekkelijk zijn. Het is dus goed om plannen in goed overleg uit te voeren en afspraken te maken over materialen en eventueel onderhoud.

Oorspronkelijke kwaliteit

Als huurder mag u zelf kiezen of u een verandering die u zelf heeft aangebracht laat zitten als u verhuist. De aanpassing mag (indien mogelijk) worden meegenomen naar een ander huis. Maar de woning moet onbeschadigd worden achtergelaten. Breekt u bijvoorbeeld een zelf aangebrachte luxe keuken of badkamer weg, dan moet u een keuken of badkamer van de oorspronkelijke kwaliteit achterlaten.

Noodzakelijke aanpassingen via de Wmo 

Anders is het wanneer een ziekte of handicap een aanpassing echt noodzakelijk maakt, bijvoorbeeld een traplift. Hiervoor kan een beroep gedaan worden op de gemeente via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Als de gemeente inderdaad de gevraagde vergoeding verleent, dan is er geen toestemming meer nodig. Wel moet de verhuurder geïnformeerd worden en mag deze meedenken over de aanpassing. Bij verhuizing hoeft de aanpassing niet verwijderd te worden en ook de vergoeding hoeft niet te worden terugbetaald.

Noodzakelijke aanpassingen zonder Wmo

Als u (nog) geen grote beperkingen heeft, maar u al wel uw woning wilt aanpassen voor later, dan moet u voor grote zaken als het installeren van een traplift wél toestemming hebben van de verhuurder. De verhuurder mag weigeren als de woning slechter te verhuren is door de aanpassing. Is de toestemming eenmaal gegeven, dan hoeft u de aanpassing niet ongedaan te maken bij het vertrek uit de woning.

Goedkoper, sneller en beter

Als de gemeente het beroep op de Wmo toekent, kunnen zij de aanpassing verzorgen of een persoonsgebonden budget verstrekken waarna de huurder de aanpassing zelf regelt. Gemeenten beoordelen aanvragen voor woningaanpassingen kritisch en keuren de aanvraag lang niet altijd goed. In sommige gevallen is het goedkoper, sneller en beter kan om eenvoudige aanpassingen zelf te (laten) doen, zoals het aanbrengen van beugels in badkamer en toilet. U betaalt de kosten dan zelf, maar hoeft naderhand geen eigen bijdrage te betalen.

Goedkoopst adequate oplossing

Als de aanvraag goedgekeurd wordt, vergoedt de gemeente vaak de ‘goedkoopst adequate oplossing’. Als de woningaanpassing te duur uitvalt, kan de gemeente beslissen er dat de ‘goedkoopste’ oplossing een verhuizing naar een meer passende woning is. Dan wordt geen woningaanpassing toegekend, maar soms is dan wel een tegemoetkoming in de verhuiskosten mogelijk.

Past u als verhuurder de woning zelf aan, dan is een huurverhoging toegestaan. Wilt u daar meer over lezen? Kijk dan op www.anbo.nl/huurverhoging

Een klusser aan het klussen