Vriendschap onder de loep - Feiten en cijfers

Het is wetenschappelijk bewezen dat vriendschappen een grote invloed hebben op ons geluk en de kwaliteit van leven. Waarom is vriendschap zo belangrijk? Hoe vaak spreken we onze vrienden? En wat is de waarde van online contact voor vriendschap? Een aantal feiten en cijfers op een rij.

Het bijzondere aan vriendschappen is dat het relaties zijn die u zelf hebt gekozen. Ook de inhoud van die vriendschappen bepaalt u zelf. Hoe? We kiezen vrienden die op ons lijken. Denk aan dezelfde opleiding, leeftijd, hobby's, maar het kan ook dezelfde kledingstijl zijn.

Enkele inzichten over vriendschap

  • Man-vrouw vriendschappen komen nog weinig voor. Net als vrienden van tien jaar ouder of jonger.
  • Een positief effect van vriendschap op je gezondheid is dat het stress vermindert, omdat je je goed voelt bij vrienden. Het houdt daarnaast je brein actief: vrienden vertellen wat ze hebben meegemaakt en vragen om je mening.
  • Kenmerkend voor vriendschappen van deze tijd, is dat identiteitsbevestiging een grote rol speelt. Aan de ene kant kan een vriendengroep een klankbord vormen, waarna  je als individu je eigen keuzes maakt. Aan de andere kant kunnen vrienden elkaar enorm bevestigen, vandaar dat vrienden binnen een groep vaak dezelfde meningen hebben.
  • De basis voor een goede vriendschap is vertrouwen en onbaatzuchtigheid.
  • Het ideale moment om vriendschappen te sluiten, is de studententijd. Als je aan een opleiding begint, ben je open en kom je allerlei mensen tegen die in dezelfde  situatie zitten en ook open zijn.
  • Vrienden zijn in de samenleving steeds belangrijker geworden, omdat mensen ver van hun familie wonen en er meer scheidingen zijn.
  • Vroeger had je een bepaalde status als je een goede opleiding had, een leuke partner en er goed uitzag. Tegenwoordig is het hebben van veel vrienden een  statussymbool. Op social media is het ook nog eens erg zichtbaar. Iedereen kan zien wie jouw vrienden zijn. Het is daarom ook belangrijk geworden om te laten zien wie jouw vrienden zijn.
  • Voor expats zijn Nederlanders lastig om vrienden mee te worden. Van de 68 onderzochte landen staat Nederland op de 56e plek.