Vrienden maken - Zo doe je dat

Als kind gaat het maken van vrienden heel natuurlijk. Op het schoolplein, de voetbalclub of tijdens het buitenspelen worden er aan de lopende band vriendschappen gesmeed. Maar hoe ouder we worden hoe minder vanzelfsprekend het lijkt om nieuwe mensen te ontmoeten. Wie een beetje hulp nodig heeft kan met deze tips aan de slag.

Maar eerst, waarom is vriendschap zo belangrijk? 

Jong of oud, wij mensen kunnen niet zonder anderen om ons heen. Een goede vriendschap maakt een wezenlijk verschil in ons leven. Op meer vlakken dan u misschien denkt. Een vriend is er voor de gezelschap, om samen mee te lachen en om lief en leed mee te delen. Maar ook ons zelfvertrouwen groeit en we ervaren minder stress als we regelmatig vrienden om ons heen hebben. Vriendschap heeft niet alleen positieve invloed op onze psyche maar ook op onze lichamelijke gezondheid. Een vriendengroep is volgens wetenschappers net zo belangrijk als gezonde voeding en regelmatig bewegen. Volgens studies heeft het hebben van een goede sociaal netwerk zelfs een even sterk effect als dat van niet-roken. We zouden dankzij een stabiele vriendenkring zo’n 6 à 7 jaar langer leven.

Van vrienden worden we gelukkig en gezond 

Helaas hebben steeds meer mensen een gebrek aan hechte emotionele banden en voelen zij zich eenzaam. Door het overlijden van een naaste, ziekte, verhuizing, ander of geen werk, het eenzame gevoel kan iedereen overkomen. En dat is ongelooflijk verdrietig want als we ergens gezond en gelukkig van worden, dan zijn het onze sociale banden wel. Zeker als we een dagje ouder worden.

Een fijne warme sociale omgeving zorgt er namelijk ook voor dat we minder last hebben van de nadelige kanten van het ouder worden. In een onderzoek naar geluk werden deelnemers meer dan 75 jaar gevolgd. De mensen die het gelukkigst waren hadden na hun pensioen actief een vriendenkring opgebouwd. Ondanks fysiek lijden waren de deelnemers met een stevige sociale kring om zich heen nog altijd even gelukkig.