Veiligheids10daagse groot succes

Mentale weerbaarheid, voorbereiding op babbeltrucs, phishing , veiliger internetbankieren en het beveiligen van apparaten. Het kwam allemaal aan bod tijdens de Veiligheids10daagse van 1 tot en met 12 april. Ook kregen bezoekers meer inzicht in de mogelijkheden om hun huis beter te beveiligen, bijvoorbeeld met hang- en sluitwerk, kierstandhouders en domotica. 

De Veiligheids10daagse is het antwoord van het ministerie van Justitie en Veiligheid, ANBO en het bedrijfsleven op criminaliteit in en om het huis. Met goede informatie worden mensen weerbaarder en met slimme tips kunnen ze zich beter voorbereiden. “Denk aan het beveiligen van je smartphone, het beschermen van je privacy online, veiliger bankieren, maar ook: hoe herken ik nepnieuws, hoe beveilig ik mijn woning, hoe bescherm ik mijzelf tegen overvallers en inbrekers? Online én offline: u kunt het risico dat u slachtoffer wordt van criminelen verkleinen”, zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.  “Wij ouderen zijn soms te goed van vertrouwen. Het is veilig, of het gebeurt mij niet, is de gedachte. Maar het gebeurt wél, neem dat van mij aan”, vertelt ANBO-lid Paul van Gorcum.

Campagne

“Doel van de bijeenkomsten is vooral om mensen weerbaarder maken. Criminelen verzinnen steeds nieuwe methoden en bevinden zich steeds vaker op internet,” zegt minister van Justitie Grapperhaus, die de derde bijeenkomst van de Veiligheids10daagse afsloot. “Met onder andere e-mails proberen ze mensen op te lichten, via berichten die soms nog maar moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Mensen moeten steeds beter opletten waar ze op reageren. Vandaar dat we binnenkort een campagne beginnen met als hoofdboodschap: eerst checken, dan klikken.”

Verdachte situatie?

Ook Sue Preenen, plaatsvervangend hoofdofficier van het Openbaar Ministerie van het parket Noord-Holland is aanwezig: “De weerbaarheid vergroten tegen criminaliteit in en om uw huis en op uw computer heeft voor het OM hoge prioriteit. Daarom steunen wij de Veiligheids10daagse en werken we samen met politie en vele andere partners om Nederland veiliger te maken. Wordt u toch slachtoffer of ziet u een verdachte situatie, meld dit dan zo spoedig mogelijk bij de politie.”

De Veiligheids10daagse startte bij Samsung.  Andere bedrijven en organisaties die meedoen zijn ABN-AMRO, Brandweer Nederland, het CCV, Google, ING, Interpolis, het Living Lab Zorgtechnologie, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Nu.nl, het OM, de Politie, Rabobank, Samsung, SNS en Startpagina. Zij stellen hun kantoren open en geven overal in het land workshops. Tussen 1 en 12 april bezochten ruim 1000 mensen de bijeenkomsten. 

Indringers of oplichters aan de deur? Enkele tips 

  • Kijk, voor u open doet wie heeft aangebeld
  • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek
  • Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten met bijvoorbeeld een deurketting of kierstandhouder
  • Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht

Wilt u thuis advies over een veilige woonomgeving?

ANBO Woonconsulenten bezoeken zelfstandig wonende leden aan huis en brengen risico’s op brand, inbraak en valgevaar in kaart. Zij geven op basis daarvan praktische veiligheidsadviezen. Daarnaast geeft de consulent advies voor woningaanpassingen om langer zelfstandig te blijven wonen. Ook een woonconsulent op bezoek? Bel ANBO’s Raad & Daad Advieslijn op 0348 46 66 88 (op werkdagen tussen 10:00 en 15:00).

Veiligheids10daagse met Henk Krol