Uw Portemonnee

ANBO | ANBO Magazine rubriek Uw Portemonnee deel 1

Iedere maand kijken we mee in iemands huishoudboekje. We bekijken hun huidige situatie, de financiële keuzes die zijn gemaakt en de vaste lasten en inkomsten. Deze maand maken we de balans op met Cor Schadenberg.

Met groot plezier woont Schadenberg sinds 2007 aan de Italiaanse Riviera. Aan de noordkant ziet hij de besneeuwde toppen van de Frans-Italiaanse Alpen. In alle andere windrichtingen wordt hij omgeven door het groen van de doorgeschoten olijfbomen. Hij en zijn vrouw kopen in 2001 een oude boerderij bovenop één van de vele heuvels die de omgeving rijk is. Een bouwval, vertelt Schadenberg: “Er was geen stromend water, de deuren en vensters waren niet al te best meer. Al met al nog een flinke klus.” Samen met zijn zoon werkt hij tijdens vakanties aan de verbouwing van het huis en de stal op het land, om er zes jaar later in te trekken. Precies op tijd voor zijn pensioen. 

Dienstwoning van natuurmonumenten

Schadenberg werkt 35 jaar lang als ambtenaar voor de provincie Noord-Holland en bij Natuurmonumenten. Hij huurt van zijn werkgever een dienstwoning in de Kennemerduinen. “Je woont in het gebied waar je je activiteiten ontplooit. De huur is meestal niet al te hoog, maar je weet dat je er met je pensioen uit moet en op zoek moet naar een andere woning. Met drie kinderen in huis, die op gymles en judo zitten en uiteindelijk gaan studeren wordt sparen lastig. Dat hebben we in de laatste jaren pas kunnen doen, nadat de kinderen het huis uit waren.”

Italiaans avontuur

Na jarenlang midden in de natuur te hebben gewoond lijkt het Schadenberg en zijn vrouw maar niks om in een rijtjeshuis te gaan wonen. En dus gaan ze op zoek naar een landelijk gelegen woning. In Nederland lukt dat niet, maar in Italië weten ze voor 70.000 euro hun nieuwe huis op de kop te tikken. “Daar koop je in Nederland nog geen verwarmde parkeerplaats voor,” grapt Schadenberg. Het geld komt voor een deel uit hun eigen reserves en ze sluiten een kleine lening af bij vrienden. “Het leven is hier niet duur en ook in Nederland lagen de kosten niet al te hoog meer. Die lening hadden we dus redelijk snel afbetaald. Daarna hebben we elke keer ons overschot geïnvesteerd in het huis, het land en de bijgebouwen.”

Bezig blijven

Naast de eigen woning staan enkele huisjes op hun campagne die zo nu en dan op internet worden aangeboden voor een overnachting. “Dat doen we niet al te vaak hoor. We zijn erg gesteld op onze rust en privacy. Die huisjes zijn voornamelijk in gebruik door vrienden en familie. Heel af en toe verhuren we er eentje, want het is toch zonde om ze leeg te laten staan.” Een grote bron van inkomsten is het echter niet.

Rondom de woningen is het erf rijk bezaaid met fruitbomen, een omvangrijke olijfgaard en een moestuin. Daarnaast lopen kippen en konijnen rond, waar Schadenberg nog dagelijks mee in de weer is. “Allemaal om bezig te blijven”, zo legt hij uit. “Voor het geld hoeft het niet. We kunnen goed rondkomen van ons AOW, zo’n € 1.450 per maand, en we zijn hier van niks en niemand afhankelijk. Mijn pensioen gebruiken we om dingen op te knappen. Dat is zo’n 15.000 euro op jaarbasis. Als ik dat in het huis steek, dan behoudt het z’n waarde.”

Bijzondere lage vast lasten

De vaste lasten liggen, mede dankzij de tuin, bijzonder laag. Alleen de elektra en het gas voor de boiler zijn een vaste post. Al met al zo’n € 1.000 per jaar. Verder zijn de twee in vrijwel alles zelfvoorzienend. “Het water komt uit de bergen, het hout van de kachel uit eigen bos. Veel eten komt van de buren. Als ik wat over heb van mijn oogst breng ik dat naar de buren, en andersom.”

Huishoudboekje

Hun financieel overzicht houdt Schadenberg al jaren bij in boekjes. “Het is een tic van me, denk ik. Toen we net getrouwd waren studeerden we beiden nog. Je wilde weten waar je aan het einde van de maand aan toe was, dus hield ik alle uitgaven netjes bij. Zo is het begonnen en dat doe ik nog altijd.”

Net als de Italianen vroeger

“Mocht het nodig zijn kunnen we altijd nog meer konijnen of kippen fokken. Net als de Italianen vroeger leefden. We zijn geen mensen die elke week uit eten willen of aan de bar willen hangen. Wat dat betreft komen we weinig tekort.” En dus genieten Cor en zijn vrouw volledig van hun oude dag in Italië. “Het is begin december, de oogsttijd voor de olijven staat voor de deur. Maar we gaan eerst maar eens lekker thee drinken in het zonnetje.”

Uw verhaal?

Wilt u ook een (huishoud)boekje opendoen? Mail dan naar: magazine@anbo.nl