‘Stel jezelf regelmatig de vraag: is alles nog naar wens?’

Klus geklaard

Onderhoud aan uw woning hoeft niet in de papieren te lopen. Sterker nog: wie op tijd kleine reparaties laat uitvoeren, kan op de lange termijn veel geld besparen. Hoe pakt u dat aan? Vakman Gerard Stoop, eigenaar van klusbedrijf De Aanpakker, geeft antwoord.

Wat is eigenlijk een ‘goed onderhouden huis’?
“Voor mij is dat een huis dat vooral op de wensen van de bewoner(s) is afgestemd. Maar ook dat bijvoorbeeld het hang- en sluitwerk goed functioneert en dat het houtwerk goed in de verf staat.”

Hoe breng of houd je je huis in topconditie?
“Stel jezelf regelmatig de vraag: is alles nog naar wens? En laat je huis één keer per jaar door een specialist controleren. Een piepende deur, een loshangende trapleuning, een beschadigde dakgoot – je kunt alle kleine dingen dan in één keer laten repareren. Zo voorkom je dat deze mankementen tot grotere problemen leiden die vervolgens weer onvoorziene, extra kosten met zich meebrengen.”

Met preventie is dus veel winst te behalen?
“Ja, denk bijvoorbeeld aan een deur die over de grond schaaft, waardoor de vloer beschadigt en uiteindelijk vervangen moet worden. Of een kapotte dakpan die zorgt voor een lekkage, waardoor binnen het stucwerk beschadigt. Dan ben je letterlijk verder van huis. Die ene kapotte dakpan vervangen of even de onderkant van de deur schaven, dat zijn de kosten niet.”

Welke klussen kun je zelf aanpakken en welke kun je beter uitbesteden?
“Een lamp vervangen lukt ouderen meestal wel en een muurtje witten misschien ook nog. Maar als je het bijvoorbeeld hebt over gebrekkig hang- en sluitwerk, lekkages in de badkamer of problemen met de elektriciteit, dan is het goed om een specialist in te schakelen. Door te experimenteren met stroomdraden breng je letterlijk levens in gevaar. Als je er geen verstand van hebt, begin er dan zelf niet aan. Dat geldt overigens ook voor vakmensen, want ook die kunnen niet in alle soorten klussen gespecialiseerd zijn.”

Wie kun je bellen als er iets stuk is in huis?
“Je zou je kinderen of kennissen om hulp kunnen vragen, maar niet iedereen heeft de luxe van mensen in de buurt die meteen kunnen komen om een lampje te vervangen of een deurklink te repareren. Voor veel ouderen is het dan zoeken bij wie ze terechtkunnen. Of ze zijn terughoudend: wie haal ik in huis? Klussen blijven daardoor soms onnodig lang liggen. De Woningwachter kan dan uitkomst bieden.”

Moet je een huurhuis ook zelf onderhouden?
“Belangrijk is om duidelijk te weten waar je als huurder voor verantwoordelijk bent. Het gebeurt nog weleens dat mensen reparaties uitvoeren die eigenlijk voor rekening van de verhuurder zijn. Over het algemeen zorgt de verhuurder voor het grote onderhoud en de huurder voor het kleine, dagelijkse onderhoud aan de woning.”

Langer zelfstandig wonen is steeds meer de wens. Kan dat in elk huis?
“Vaak wel. Bijvoorbeeld een douchestoeltje of beugels aan de muur zijn zó gemonteerd. Gemeenten bieden in het kader van de Wmo hulpmiddelen aan, maar let er wel op dat ze voor jouw woning geschikt zijn. Zo kan het lastiger worden als een deuropening te krap is om een scootmobiel naar binnen te rijden. Zorg er dus altijd voor dat je eerst goed geïnformeerd wordt door een deskundige voordat je eventuele kosten gaat maken.”

Denken we genoeg na over het toekomstproof maken van onze huizen?
“Weinig mensen denken daar over na, valt me op. Als vijftigers een nieuw huis krijgen, dan zijn ze er nog niet zo mee bezig of ze daar ook in de toekomst willen of kunnen wonen. Dan volgen later vaak allerlei verbouwingen of ze verhuizen opnieuw. Volgens mij kun je ook nooit helemaal precies voorspellen of het huis waar je intrekt zal voldoen aan je wensen op de langere termijn.”

Waar kun je al wel vast rekening mee houden als je een nieuw huis krijgt of gaat verbouwen?
“Vooral trappen kunnen in de toekomst problemen geven, houd er dus rekening mee dat er eventueel een traplift in zou kunnen. Ga je de badkamer verbouwen, kies dan nu al vloertegels uit die niet te glad zijn. Zo kun je jaren vooruit met je nieuwe badkamer.”

Over veiligheid: hoe houd je inbrekers buiten de deur?
“Helemaal tegenhouden zal lastig zijn, maar je kunt wel maatregelen treffen om inbrekers af te schrikken. Plaats bijvoorbeeld een lamp met een sensor, zodat die automatisch aangaat als er iemand in de buurt van je huis komt. En breng anti-inbraakstrips aan op deuren en ramen. Laatst zag ik bij een woning een klein raam dat uitkeek op een donker steegje naast het huis. Ik heb geadviseerd om voor het raam een hekwerk of stang te plaatsen. Het zijn de ramen in donkere hoekjes die extra aandacht verdienen.”

Hoe zit het met brandmelders in huis?
“Die zie ik helaas veel te weinig in de huizen waar ik kom. Iedereen hoort op elke verdieping minimaal één brandmelder te hebben, vind ik. Ik wil zeker weten dat ik met mijn gezin op tijd naar buiten kan als er brand uitbreekt in huis. Waarom zou je het risico lopen? Het probleem is vaak dat mensen niet weten waar of hoe ze de melders moeten ophangen. Dan is het verstandig om een expert in te schakelen.”

Welke technische snufjes zijn handig in huis?
“Een klik-aan-klik-uit-systeem bijvoorbeeld. Daarmee kun je met één afstandsbediening alle lampen in huis bedienen. Sowieso is het goed om eens naar de verlichting in huis te kijken. Ik zie nog vaak oude lampjes die veel stroom verbruiken. Als je ze vervangt door nieuwe ledlampen, kun je flink besparen op de energiekosten.”

Gerard Stoop

Gerard Stoop is eigenaar van klusbedrijf De Aanpakker in Schiedam. Hij wordt regelmatig als vakman ingeschakeld door De Woningwachter, een organisatie die u kunt benaderen voor kleine reparaties en groter onderhoud aan uw woning. Is zijn eigen huis klaar voor de toekomst? “Mijn kinderen zijn 10 en 2 jaar oud, dus we zitten nu zelf nog niet in die fase. Maar we hebben het er al wel over. We wonen nu in een bovenwoning en hebben al afgesproken dat ons volgende huis een benedenwoning zal zijn. Alles gelijkvloers, met het oog op de lange termijn.”

Klusspullen