Inbraak voorkomen - Check uw sloten

Natuurlijk sluiten we de ramen en doen we de deuren op slot als we even het huis uit gaan. Maar is dat wel veilig genoeg? Zonder goede sloten is een inbreker met een koevoet, schroevendraaier of kerntrekker zó binnen. Wat is het juiste hang- en sluitwerk voor uw huis?

Een goed slot openbreken duurt soms wel vijf minuten langer dan een verouderd slot. En tijd is de grootste vijand van inbrekers; hoe langer ze erover doen om binnen te komen, hoe groter de kans is dat het misgaat. Goede sloten zijn dus dé manier om inbraak te voorkomen.

Oude sloten? Vervang ze

Loop een rondje door uw huis en bekijk welke sloten verouderd zijn en of ze voldoen aan de veiligheidseisen. Natuurlijk denkt u als eerste aan de voordeur, maar let op: de meeste inbrekers kiezen de achterdeur. Twee belangrijke aandachtspunten zijn of de sloten een SKG-keurmerk hebben (zie kader) en of de sloten verzonken zijn, want daarmee beschermt u uw huis tegen bekende inbraakmethodes.

De populairste technieken van inbrekers

De kerntrekmethode is een van de populairste manieren voor inbrekers om een huis binnen te komen. Door een schroef in het slot te draaien kan de cilinder met een kerntrekker heel gemakkelijk uit de deur worden gehaald en is een inbreker in een mum binnen. Een verzonken slot met keurmerk SKG3 beschermt uw deur tegen kerntrekken. Belangrijk is dan wel dat u het slot echt gebruikt. Veel mensen trekken de deur achter zich dicht maar draaien die vervolgens niet op slot. Inbrekers kunnen dan met een ‘flipperkaart’ of een stukje hard plastic de deur zonder moeite, in een paar seconden open krijgen.

Openwrikken van ramen

Nog een zwakke plek in huis zijn de ramen. Zo’n dertig procent van de inbrekers komt binnen via een raam. Zonder goed sluitwerk is een raam met een koevoet of schroevendraaier namelijk zo open te breken. Anti-inbraakstrips maken het onmogelijk om een koevoet tussen het kozijn en raam te steken. Bij ramen die naar buiten opendraaien zitten de scharnieren aan de buitenkant en zijn ze dus gemakkelijk te forceren. Door dievenklauwen - een pen en een bus boven het scharnier - te plaatsen kan het raam niet op deze manier opengebroken worden. U kunt ook kiezen om de scharnieren te vervangen door scharnieren met geïntegreerde dievenklauwen.

Let ook op de schuifpui en lichtkoepel

Ook een schuifpui is inbraakgevoelig. Een schuifpuislot is al een begin om inbrekers te weren maar met een balkslot is een schuifpui pas echt goed beveiligd. De lange balk tussen het kozijn en het bewegende deel van de schuifpui voorkomt dat het schuifpaneel uit het frame kan worden getild. Bij een plat dak is een lichtkoepel een aantrekkelijke manier om in te breken. Helemaal als het een oudere lichtkoepel is. Het kunststof daarvan is zo zacht dat je er met een stanleymes makkelijk doorheen snijdt. Een barrièrestang of doorvalbeveiliging voorkomt dat iemand er doorheen past.

Wat is een SKG-keurmerk?

SKG - Stichting Kwaliteit Gevelbouw - is een onafhankelijk instituut dat sloten keurt op duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Met een, twee of drie sterren wordt de mate van veiligheid aangegeven.