Rookmelders verplicht vanaf juli 2022

Mocht u het nog niet hebben, dit is hét moment om rookmelders in uw huis te plaatsen. Niet alleen omdat het veilig is, maar vanaf deze zomer is het ook verplicht. En dat is maar goed ook want de melders kunnen veel schade voorkomen en belangrijker nog: levens redden.

Installeer rookmelders in huis

Brand in huis is natuurlijk gevaarlijk. Maar wist u dat rook meer slachtoffers maakt dan vuur? Tijdens onze slaap werkt ons reukvermogen niet. We slapen dus ongemerkt door de rooklucht heen. Rook bestaat uit veel giftige gassen waardoor we al binnen een paar minuten in een diepe bewusteloosheid raken. Ons gehoor werkt daarentegen uitstekend als we slapen en worden we gelukkig wel wakker van een loeiend rookalarm. 

Vanaf dinsdag 21 juni neemt UwAssistent geen nieuwe bestellingen vanuit de voordeelactie meer aan. Al geplaatste bestellingen worden zoveel mogelijk voor 1 juli uitgevoerd. 


Vanaf juli 2022 een rookmelder verplicht op elke verdieping

Omdat rookmelders elk jaar levens redden is het vanaf juli 2022 verplicht om in iedere woning en op elke verdieping rookmelders te plaatsen. Voor nieuwbouwwoningen bestond die regel al maar nu geldt deze regel ook voor bestaande woningen. Een groot deel van Nederland heeft een rookmelder in huis maar nog lang niet iedereen. 

Via ANBO 17,5% korting op rookmelders inclusief installatie

Als ANBO-lid profiteert u van korting op uw rookmelders via ANBO Assistent. Daarnaast kunnen ze ook voor u geïnstalleerd worden. Wel zo handig. Er is gekozen voor de rookmelders van het Nederlandse bedrijf Alecto. Die voldoen aan het Europese keurmerk. Daarnaast gaan de batterijen tien jaar mee.

Bent u al lid van ANBO? Lees dan onderaan de pagina hoe u een bestelling kunt plaatsen.

Bent u nog geen lid van ANBO? Dan kunt u nu voordelig lid worden. U betaalt het eerste jaar een introductietarief van €29,95. Daarna betaalt u €4,- per maand. Lees meer over het lidmaatschap en word lid. 

Word nu voordelig lid

Rookmelders

Rookmelder kiezen

Heeft u nog geen rookmelders in huis hangen, dan is dit hét moment om die aan te schaffen. Maar welke kiest u? Een simpele rookmelder met EU-keurmerk volstaat al en is te verkrijgen in doe-het-zelfzaken en bouwmarkten. Ze zijn er in verschillende klassen. Kijk vooral naar hoe lang de batterij meegaat. Het is best een gedoe om ze elk jaar te moeten vervangen. Met een beetje meer budget koopt u een rookmelder met een batterij voor vijf of tien jaar.

Gekoppelde rookmelder

Heeft u meerdere rookmelders nodig in huis, bijvoorbeeld omdat u meerdere woonlagen heeft, dan is het aan te raden de melders te koppelen. Ze staan dan draadloos met elkaar in contact. Zodra er één afgaat, gaan ze allemaal af. Als u bijvoorbeeld boven ligt te slapen en er breekt beneden in huis brand uit, dan is het wel zo veilig dat u het alarm ook op de bovenverdieping hoort. Helemaal veilig is het om de rookmelders te koppelen met die van uw buren. Zij kunnen actie ondernemen als uw alarm afgaat en andersom. 

Slimme rookmelder

Er zijn ook slimme rookmelders die alarm slaan in huis én via een app een melding op uw smartphone geven. Zo wordt u ook gewaarschuwd als u niet thuis bent. Bovendien kan de melding gestuurd worden naar andere mensen in uw omgeving. Zo kunnen zij meteen in actie komen bij alarm. Een handige bijkomstigheid is dat u bij een vals alarm niet de ladder op hoeft om het apparaat uit te zetten maar u dat heel simpel via de app doet. 

Combimelder

Koolmonoxide is een gevaarlijk gas dat je niet kunt ruiken, voelen, proeven of zien. Een koolmonoxide-lek kan bijvoorbeeld voorkomen bij een boiler of gaskachel. Wilt u ook een koolmonoxide melder, dan kunt u kiezen voor een combimelder die zowel rook als koolmonoxide detecteert. 

Rookmelders zelf plaatsen

Gaat u zelf aan de slag met het ophangen van rookmelders? Let dan op de volgende punten:

 • Hang op elke verdieping een rookmelder tegen het plafond
 • Plaats de melders minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt. Hang ze ook niet vlak boven de verwarming
 • Plak voordat u de melders ophangt een sticker op de rookmelder met de datum waarop de batterij geplaatst is.

Aanbieding: rookmelders met korting, inclusief installatie door ANBO

Huiseigenaren van bestaande bouw worden zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen. Maar op een ladder staan om een rookmelder te installeren kan niet iedereen. ANBO Assistent biedt dienstverlening op maat. Denk aan huishoudelijke hulp, tuinhulp of klushulp. U kunt ANBO Assistent ook inschakelen om bij u de rookmelders te leveren en installeren. De rookmelders met het Europese keurmerk inclusief batterijen die tien jaar meegaan, worden geleverd en geïnstalleerd voor maar: 

 • 1 rookmelder + installatie
  Normaal €90 - Met korting: €75
 • 2 rookmelders + installatie
  Normaal €120 – Met korting: €100
 • 2 rookmelders + koolmonoxidemelder + installatie
  Normaal €145 – Met korting €120
 • 3 rookmelders + Installatie
  Normaal €140 – Met korting €115
 • 3 rookmelders + koolmonoxidemelder + installatie
  Normaal €160 – Met korting €135
 • 4 rookmelders + Installatie
  Normaal €160 – Met korting €130
 • 4 rookmelders + koolmonoxidemelder + installatie
  Normaal € 180 – Met korting €150

Wilt u gebruikmaken van dit aanbod?

Bent u lid van ANBO? Log dan hieronder in. Bent u nog geen lid? Dan kunt u nu voordelig lid worden van ANBO en direct profiteren van dit voordeel.