Meer energie besparen - 9 simpele tips

9 tips om energie te besparen

Het dak isoleren, korter douchen, de lampen uitdoen; het zijn de bekende bespaartips. Maar er zijn nog veel meer slimme manieren en weetjes om energie te besparen. Met een rondje door het huis zijn deze aanpassingen zo gepiept.

Tip 1: Droger

De traditionele wasdroger staat bekend als stroomvreter. Maar ook wie geen modernere warmtepompdroger aanschaft kan besparen. Gooi bijvoorbeeld een een droge handdoek bij de natte was in de droger, dan is de was een stuk sneller droog. Ook is het slimmer om de was in de wasmachine op een hoog toerental te laten centrifugeren. Hoe meer vocht er uit de was is, hoe beter. Misschien kost dat meer stroom, maar het is nog altijd minder dan de stroom die de droger extra moet gebruiken.

Tip 2: Smartphone

In het kader ‘alle beetjes helpen’. Elke dag je smartphone opladen, het kost toch weer energie. Door het volume en het licht minder hoog te zetten gaat de batterij langer mee.

Tip 3: Laptop

Een laptop gebruikt een stuk minder energie dan een desktop. Gemiddeld zo’n 55 kWh ten opzichte van 200 kWh op jaarlijkse basis. Daarmee is een laptop zo’n zeventig procent zuiniger. En wilt u alleen iets opzoeken op internet of mailen dan is het nog beter om een tablet te gebruiken. Het gebruik daarvan komt gemiddeld op zo’n 12 kWh, wat neerkomt op 3 euro.