Alternatieve woonvorm - Maksent in Nistelrode

De woningmarkt zit op slot, wordt vaak gezegd. Ook voor ouderen, omdat er niet voldoende seniorenwoningen zijn. Maar langzamerhand komt er wel steeds meer variatie in het aanbod. Burgers nemen vaker het heft in handen en er zijn mooie initiatieven van corporaties en andere marktpartijen. Ieder magazine staan we daarom stil bij een ‘alternatieve woonvorm’. Dit keer bij Maksent in Nistelrode.

Marion en Toine de Mol hadden een varkensboerderij in het Brabantse Nistelrode, maar zagen er geen toekomst in. Ze wilden iets anders. Uitkijkend op de lege varkensstallen, bedachten ze dat op die plek ook woningen voor senioren zouden kunnen komen. Een sociaal woonerf in een groene, veilige omgeving, waarbij bewoners omkijken naar elkaar.

In 2014 begonnen ze met het ontwikkelen van de plannen en in december 2019 werden de eerste woningen opgeleverd. Het woonproject heet ‘Maksent.’ Er staan acht levensloopbestendige ‘schuurwoningen’ in de stijl van de oude stallen. De woningen hebben ieder een eigen terras en deze terrassen grenzen allemaal aan een gezamenlijke binnentuin. Er is een jeu-de-boulesbaan, een groentetuin en een dierenweide.

De locatie is ideaal: het ligt vlakbij het centrum, de supermarkt en de bushalte. Het zijn huurwoningen in het middensegment. De bewoners hoeven niets met elkaar, maar kijken wel naar elkaar om. Dat gebeurt op een ongedwongen en natuurlijke wijze.

Kennisplatform ZorgSaamWonen

ZorgSaamWonen is een landelijk kennisplatform, opgericht in november 2019. De missie van het platform is om kennis en ervaringen te delen over wonen, welzijn en zorg. ZorgSaamWonen wil het fysieke en sociale domein, de stenen en de mensen, met elkaar verbinden. Kijk voor meer informatie op: www.zorgsaamwonen.nl