Wat betekent de nieuwe pensioenwet voor u?

De Eerste Kamer heeft eind mei de Wet Toekomst Pensioenen aangenomen. Daar gaat iedereen iets van merken. Maar wat betekent het voor u?

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Voor de meeste gepensioneerden bleef de uitkering afgelopen vijftien jaar gelijk of daalde zelfs, zoals bij de metaalfondsen. Alleen vorig jaar konden de uitkeringen omhoog. Dat de koopkracht van het pensioen zonder AOW met 20 tot 30% is afgenomen, heeft veel onvrede onder gepensioneerden veroorzaakt. Ondertussen waren jongeren – ten onrechte – bang dat er voor hen geen geld zou overblijven. Door iedereen een eigen potje* te geven denkt de politiek dat iedereen nu krijgt waar hij recht op heeft. Los daarvan denkt de politiek ook dat het nieuwe pensioenstelsel een antwoord is op meer baanwisselingen van mensen. Verder zouden mensen meer keuzevrijheid willen.

Afgelopen jaar werd er toch al geïndexeerd?

Dat de uitkering het afgelopen jaar omhoog kon, was te danken aan tijdelijk soepelere regels en een snel stijgende rente. Onder de gewone regels had bij veel grote fondsen niet of nauwelijks mogen worden verhoogd. Hoe zat het? Pensioenfondsen mochten bij een dekkingsgraad. vanaf 110 gedeeltelijk en bij zo’n 125 geheel indexeren, dat wil zeggen 2%. Om bijvoorbeeld 6% te halen, moest de dekkingsgraad zeker 130 zijn. Als ABP met 400 miljard euro een dekkingsgraad van 100 heeft, zou er eerst 100 (!) miljard bij moeten worden verdiend, voordat een nog steeds beperkte inflatie zou mogen worden goedgemaakt.

In de rest van dit artikel leest u het antwoord op de vragen:

  • Krijgen we nu een casinopensioen?
  • Mag ik zelf uitmaken wat ik met dat potje doe?
  • Wanneer gaan voor mij de veranderingen in? Het gaat toch een jaar langer duren?
  • Gaat dat straks allemaal wel eerlijk?

Om het artikel verder te kunnen lezen dient u eerst in te loggen bij Mijn ANBO.