ABP Bestuurslid Dominique Dijkhuis over risico bepaling bij beleggen

Dominique Dijkhuis (50) is sinds 1 januari fulltime bestuurslid van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland. Zij is verantwoordelijk voor de beleggingen van het ambtenarenfonds en dan praten we over groot bier: de beleggingen van het fonds bedragen 505 miljard euro. Wat vindt zij van het nieuwe pensioenstelsel? “De transparantie zie ik als een groot voordeel.”

We spreken Dijkhuis aan het begin van de zomer. De nieuwe bestuurder is in een uitdagende tijd begonnen. Meteen na de coronacrisis brak de oorlog in Oekraïne uit, met enorme gevolgen. Het bleek een ‘gamechanger’. De invloed laat zich op ongeveer alle economische vlakken aftekenen. De toch al wat aangewakkerde inflatie steeg tot een slordige negen procent, een niveau dat sinds begin jaren tachtig niet meer was vertoond. De rente steeg. Waar de overheid vorig jaar nog geld bij kreeg als die voor tien jaar geld leende, moet het rijk inmiddels twee procent rente betalen. Overigens: in reële termen is de rente enorm gedaald, van circa min twee naar dik min 6 procent.

Dalende rente

Die stijgende rente had een desastreus effect op de aandelenmarkten. De zorg over een flinke recessie door de oorlog en de inflatie deed de rest. Dijkhuis: “We hebben de afgelopen twintig jaar gemiddeld 7 procent rendement per jaar gehaald. Vorig jaar, 2021, was dat zelfs 11 procent. De rendementen op de aandelenmarkten waren ook heel goed juist dóór die dalende rente. Omdat obligaties zo weinig opleverden, gingen geldstromen naar de aandelenmarkten om daar nog iets te verdienen. De indexen zijn sinds het uitbreken van de oorlog zo’n twintig procent gedaald. Je kunt zeggen dat die lage rente er in de waarderingen uit is verdwenen.”

In de rest van dit artikel wordt er nog gesproken over de transparantie, de verdeling van de ABP beleggingen en de lagere rendementen voor reeds gepensioneerden. Om het artikel verder te kunnen lezen dient u eerst in te loggen bij Mijn ANBO