'Rien á la main' in de Senaat

24 maart 2023 door Willem Reijn

Of de verpletterende overwinning van de BBB bij de Statenverkiezingen iets gaat betekenen voor de pensioenwet, vroeg een bekende mij. U weet het: de Provinciale Staten kiezen in mei de nieuwe Eerste Kamer en die treedt op 15 juni aan.

Voor de helderheid: de BBB, één zetel, heeft in de Tweede Kamer tegen de Wet Toekomst Pensioenen gestemd. Ik denk persoonlijk niet dat de partij van Caroline van der Plas de 17 (!) zetels in de Eerste Kamer te danken heeft aan het afgewogen pensioenstandpunt. Hooguit heeft ook hier de algemene onvrede van groepen burgers en boeren doorgeklonken. Maar de grote pensioenwet-tegenstanders als SP, PVV en 50PLUS zakten samen twee zetels.

Gekrompen

Eerder schreef ik op deze plaats dat er niet zo bijster veel zou gaan veranderen. Op basis van de prognoses van onderzoeksbureau Ipsos zag ik weliswaar een licht krimpende, maar nog steeds redelijk ruime meerderheid in de Eerste Kamer die vóór de Wet Toekomst Pensioenen zou stemmen. Maar na het tellen van de stemmen is die meerderheid wel tot een minimum gekrompen. Even tellen: de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie staat op een zeer magere 22 zetels. PvdA en GroenLinks, die de pensioenwet als een soort coalitie steunen, tellen 15 zetels. Dat is samen precies één zetel te weinig voor de meerderheid waarvoor minstens 38 zetels nodig zijn. Maar dan hebben we nog Volt en SGP die zorgen voor totaal 39 zetels.

Fijntjes

De wet kan dus doorgaan. Getalsmatig in elk geval. Zoals PvdA-senator Ferd Crone het zo fijntjes zei: één zetel meerderheid is ook een meerderheid, als we in het achterhoofd houden dat circa tweederde van de Tweede Kamer in december voor de wet stemde.

Ik vraag me trouwens ook af wat de Partij voor de Dieren gaat doen. In de Tweede Kamer stond de partij niet vooraan om mee te discussiëren over dit mensending. Maar in de Eerste Kamer voert senator Henriëtte Prast het woord namens de dierenpartij. Zij was tot voor kort hoogleraar pensioenen aan de Universiteit van Tilburg. Ik ontwaar in haar een enthousiaste voorstander van de pensioenwet. Dus wellicht kun je voor de meerderheid nog eens vier zetels bijtellen. Onder voorbehoud, dat wel.

Geruststellend

Ik kon de vraag dus bevestigend voor de steller, en wellicht voor u, geruststellend beantwoorden. De huidige Eerste Kamer had zonder meer al die meerderheid, dus als de wet vóór 15 juni is behandeld, is er überhaupt 'rien á la main' (oftewel niets aan de hand) en daarna vermoedelijk ook niet. Althans, als het kabinet dan niet door een overkill aan stikstof is overleden. Want dan weet ik het niet meer.

PS: heeft u ook gelezen dat De Nederlandsche Bank al in 2015 voorzag dat de rente weer omhoog zou gaan? Jammer dat ze richting de pensioensector andere riep. De bank heeft 28 miljard euro verdiend voor de staat met het lagerentebeleid, zei Klaas Knot. Jammer dat hij niet even noemde hoeveel gepensioneerden door dat beleid minder hebben gekregen.

Pensioenblog Willem Reijn | 24 maart 2023 | ANBO