Propaganda moet vertrouwen herstellen - not
De ‘Publieksmonitor Pensioenen’ houdt sinds kort bij hoe u denkt over pensioenen. Elk kwartaal wordt van alles gemeten: hoeveel verstand heeft de Nederlander van pensioenen, hoeveel vertrouwen heeft de burger in ons pensioenstelsel en zitten er verschillen tussen de diverse groepen mensen.
Ik mag u feliciteren: op het gebied van vertrouwen hebben de gepensioneerden de koppositie stevig te pakken. Niet zo’n geweldige prestatie overigens, je zou mogen stellen dat in het land der blinden eenoog koning is. Uw vertrouwen staat op een 6,1. Nou ja, dat was vroeger precies een voldoende, niet meer en niet minder.
Onzeker en bezorgd
In de monitor wordt ook gekeken welke emoties de veranderingen in de pensioenen opleveren. Zoals de onderzoekers schrijven: de mensen zijn niet zozeer boos, als wel onzeker en bezorgd. En die onzekerheid en zorg groeien, want waar drie maanden terug die emoties nog respectievelijk bij 29 en 27 procent van de mensen de boventoon voerden, is dat nu inmiddels bij twee keer 33 procent het geval.
Het hoogste woord
Eén van de factoren die de onderzoekers aanhalen bij deze resultaten, is dat de behandeling van de Wet Toekomst Pensioenen in de Tweede Kamer bepaald niet heeft bijgedragen aan het vertrouwen. De tegenstanders, uiteenlopend van SP via Pieter Omtzigt tot PVV, hadden het hoogste woord en haalden veelal de media. Verdedigers van het nieuwe stelsel kwamen veel minder aan het woord.
Een aardig voorbeeld in dit verband was een uitzending van Radar waarbij de pensioensector compleet verstek liet gaan. De Pensioenfederatie zegde af toen bleek dat Pieter Omtzigt ook in de uitzending zou zitten en de grote pensioenfondsen konden – of wilden – niet. En zo was het een aardig bekeken uitzending met vrij en gratis schieten op de pensioenwet.
Pensioenduidelijheid.nl
De overheid heeft nu bedacht dat er een campagne moest komen om het vertrouwen te schragen. De campagne heet pensioenduidelijkheid.nl.
Het eerste wat ik meekreeg was een televisiespotje. Een vriendelijke oudere mevrouw zegt te begrijpen dat de pensioenregels veranderen. “Je moet toch met je tijd meegaan.”
Ja dus?
Maar haar dochter moet ook een pensioen krijgen. Het kleinkind had daar trouwens ook al zin in.
Stelling van de overheid: “De regels veranderen omdat we willen dat iedereen ook in de toekomst pensioen kan krijgen.”
Nu volg ik dit dossier pas tien jaar, maar dit reclamespotje was wel een eye-opener. Dit doel had ik zo nooit gehoord!
Toch maar even op de website van ABP gekeken. De dekkingsgraad van ABP is 115,9 procent. In geld: om aan alle pensioenverplichtingen in de toekomst te voldoen moet ABP 409 miljard euro in kas hebben. ABP heeft nu 474 miljard in de spaarpot. Dus, meneer pensioenduidelijkheid?
Deukje
De overheid jaagt zo zelfs de positieve pensioen-agnostici tegen zich in het harnas. Dit is niet informeren, maar propageren en dan zelfs op een tamelijk infantiele manier. Het vertrouwen houdt al niet over en het mijne heeft nu weer een deukje opgelopen. Zo duidelijk?
