Een prachtig pensioenstelsel!

23 december 2022 door Willem Reijn

De Wet Toekomst Pensioenen is door de Tweede Kamer. Voor wie zijn stemgedrag in maart bij de Provinciale Verkiezingen wil laten afhangen van het stemgedrag rond pensioenen in de kamer: VVD, D66, CDA, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SGP en Volt stemden vóór, alle anderen tegen. Uitslag: 93-48. 

Dat lijkt een ruim draagvlak, maar de liefde voor het nieuwe stelsel loopt niet over. Dat GroenLinks-woordvoerder Senna Maatoug het stelsel ‘het voordeel van de twijfel’ geeft is tekenend. Dat minister Carola Schouten de wet ‘niet perfect’ noemt, is veelzeggend. Dat Tweede Kamer-leden in gesprekken zeggen dat zij het zo niet hadden verzonnen eveneens.

Maar ja, verzuchtten ze dan: sociale partners en kabinet wilden het. Dat was ook in de debatten te horen: de politiek verschool zich enigszins achter het Pensioenakkoord. Grappig is dat het Pensioenakkoord weer een gevolg was van de politiek. Toenmalig minister Wouter Koolmees wilde per se geen andere rekenrente, hoe lang de FNV-onderhandelaars daar ook op aandrongen.

Liefde?

Omdat gepensioneerden ondertussen al meer dan tien jaar er geen euro bij hadden gekregen en dus morden en mopperden werden vakbonden naar dit nieuwe stelsel geleid om toch wat voor elkaar te krijgen. Bovendien was er steeds de dreiging: anders blijven we in het huidige stelsel en wordt er niet geïndexeerd. Maar liefde? Ik geloof het niet.

Dus de Tweede Kamer verwijst naar sociale partners, maar die werden weer geleid door de politiek. Enigszins Kafkaiaans. Dat GroenLinks en PvdA zijn gepaaid met zachte toezeggingen over pensioenopbouw voor werknemers die dat nu niet hebben, was ook tekenend: daarvoor is helemaal geen nieuw pensioenstelsel nodig.

Kritisch tot vijandig

Dat er bij ouderenorganisaties weinig enthousiasme bestaat is ook duidelijk: de reacties zijn van kritisch tot vijandig. Voor de helderheid: zij hoefden niet in te stemmen. Wel hebben wij als ANBO met onze partners geprobeerd om de belangen van de gepensioneerden zo goed mogelijk veilig te stellen (zie daarvoor de officiële reactie). Overigens ben ik niet faliekant tegen het nieuwe stelsel, maar er is nog veel af te werken. Benieuwd of sociale partners gepensioneerden daarbij serieus gaan nemen. Ik ben er niet helemaal gerust op. Dus moeten we flink aan de bak!

Ondertussen krijgen we bij toeval eigenlijk een prachtig nieuw stelsel, althans tot 2027. Dat is de overgangsperiode tot het nieuwe stelsel. We hoeven geen absurde reserves op te bouwen en de rekenrente is opgelopen, waardoor nu wel kan worden geïndexeerd. Deze overgangsperiode, die op 1 juli is ingegaan, heeft ervoor gezorgd dat fondsen flink hebben kunnen verhogen, maar meestal veel minder dan de inflatie, op bijvoorbeeld ABP na.

Ik schreef in een eerdere column dat er geen plan B was, maar eigenlijk hebben we nu een prachtig stelsel. Geniet ervan, het duurt maar tot 2027!

Pensioenblog Willem Reijn