Alex van Scherpenzeel | Belastingexpert | Dossier geldzaken | ANBO
Speerpunt inkomen
Standpunt ANBO over Inkomen

Er is toekomst voor cash

Ontwikkelingen staan niet stil, ook niet in de financiële wereld. Omdat iedereen mee moet kunnen blijven doen, is het belangrijk dat financiële diensten makkelijk toegankelijk zijn en blijven. Iemand die daar vanuit ANBO dagelijks mee bezig is, is beleidsadviseur financiën Alex van Scherpenzeel. “De afname van gebruik van contant geld zal doorzetten. Dat is de realiteit.”

Waarom zijn geldzaken belangrijk?

“Wil je meedoen aan onze maatschappij, dan heb je geld nodig. Of het nu is om te wonen, om boodschappen te kunnen  doen, of voor je zorgvraag. Het goed op orde hebben van je geldzaken helpt je daarbij. En dan gaat het niet alleen om je inkomsten en uitgaven, maar ook om het beheer van je geld.”

Tegen welke financiële zaken lopen leden vaak aan? 

“Het valt mij op dat leden op leeftijd - klinkt oneerbiedig maar zo bedoel ik het niet - vaak beter met geld kunnen  omgaan dan wat jongere ouderen. Mensen die de periode na de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt, hebben  geleerd om dubbeltjes te draaien. In die opbouwperiode was het voor veel mensen geen vetpot. Beheer van budget is  belangrijk, maar er zijn toch mensen die daar moeite mee hebben. We zien vaak in de overgang van werk naar pensioen,  dat het inkomen na pensioen minder is dan waar men rekening mee heeft gehouden.”

Wat is de belangrijkste financiële informatie die je leden zou willen meegeven?

“Probeer altijd het overzicht te hebben op je inkomsten en uitgaven. En als het kan, hou altijd een buffer achter de  hand voor onvoorziene uitgaven. Bijvoorbeeld als de wasmachine stuk gaat.”

Geldzaken spelen zich steeds meer online af. Corona heeft dat nog eens in een stroomversnelling gebracht. Wat zijn daarvan de voordelen? 

“We hebben gezien dat tijdens de eerste lockdown mensen die normaal gesproken contant betaalden, dat met de bankpas  of op een andere digitale manier deden. Voordeel van digitaal betalen is dat je in principe geen contant geld bij je hoeft te
hebben. Alleen je bankpas of een ander betaalmiddel, de smartphone bijvoorbeeld, is voldoende.”

En de nadelen?

“Er is één nadeel van digitaal betalen: als het betalingssysteem wegvalt door bijvoorbeeld een stroomstoring, heb je op dit moment maar één alternatief; contant geld. En dat moet je dan wel net bij je hebben.”

Hoe kan ANBO niet- of minder digitale leden helpen? 

“Laten we beginnen met het belangrijkste. Mensen mogen zelf bepalen hoe zij aan het betalingsverkeer deelnemen. In 2019 heeft ANBO onderzoek gedaan onder leden. Alle deelnemers maakten gebruik van internetbankieren. Toch gaf 96,5% aan zelf de regie te willen hebben hoe zij betalen in de winkel. Maar als leden inderdaad de overstap naar digitaal bankieren willen maken, helpen wij daarbij. Wij zijn met een aantal banken in gesprek om dat in breder verband in het gehele land te
organiseren.”

Lees hieronder meer over
  • Hoe groot is de groep niet- of minder digitale mensen in Nederland eigenlijk? 
  • Corona heeft ook veel invloed gehad op contant geld. Is er nog toekomst voor cash? 
  • Hoe ziet die toekomst eruit? 
  • Waar moet je volgens ANBO allemaal kunnen betalen met contant geld?
  • ANBO neemt deel aan het maatschappelijk overleg betalingsverkeer. Wat is dat? 
  • Welke partijen zijn daarbij aangesloten? 
  • En wat doet ANBO daar voor onze leden? 
  • Wat is crypotocurrency?
Alex van Scherpenzeel
Alex van Scherpenzeel (65) is senior beleidsadviseur Financiën bij ANBO. Ook is hij vanuit ANBO betrokken bij het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), waar de veiligheid en toegankelijkheid van het betalingsverkeer aan de orde komen.
Alex van Scherpenzeel, senior beleidsadviseur Financiën bij ANBO