De acceptgiro verdwijnt

De acceptgiro verdwijnt. Wat nu? Op 1 juni 2023 zal de acceptgirokaart verdwijnen. Dat is al heel snel. Het is goed u hier (nogmaals) in te verdiepen. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn uw alternatieven? We zetten het voor u op een rij.

De grootste aanleiding voor het verdwijnen van de acceptgirokaart is de enorme afname in het gebruik ervan. Werden in 2013 nog 39 miljoen acceptgirokaarten aangeboden aan de verschillende banken, in 2020 was dat aantal teruggelopen naar 6,4 miljoen. Die trend is in 2021 doorgegaan.

Een flinke blessuretijd!

Vijf jaar geleden stond het voortbestaan van de acceptgiro ook onder druk. ANBO kon toen, samen met een aantal andere organisaties, met de banken afspreken dat een bank na een aankondiging om te stoppen met de acceptgiro nog een jaar overgangstermijn zou hanteren. De mededeling over stoppen mocht niet eerder dan 1 januari 2019 zijn, zodat de acceptgiro op basis van die afspraken nog tot 1 januari 2020 zou blijven bestaan. Die 1 januari 2020 is dus nu 1 juni 2023 geworden. Als we dit naar het voetbal vertalen: een flinke blessuretijd! Aangezien de aankondiging in november vorig jaar is gedaan, is de overgangsperiode ook langer dan afgesproken. Dat is mooi, want dat geeft iedereen de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Er zijn verschillende alternatie ven voor de acceptgiro, zowel op papier als digitaal. Laten we beginnen met het papier.

Standaard betaalinstructie

Wij gaan er vanuit dat veel aanbieders gebruik gaan maken van de standaard betaalinstructie, afgekort sbi. Let op! De sbi is geen vervanger van de acceptgiro. U kunt deze dus niet naar uw bank sturen! 

Lees hieronder meer over:

  • Het voorbeeld van de sbi
  • Internetbankieren
  • Periodieke overschrijving
  • Automatische incasso