Wij zijn niet zo van de cijfertjes

Twee zussen en een zeer bevlogen belastinginvulhulp, dat blijkt een recept voor een gezellige dag. “We hebben altijd zoveel lol, we lachen wat af.” Maar naast plezier worden de belastingpapieren van ANBO-leden mevrouw Groen-Gorter (78) en mevrouw Schuring-Gorter (75) ondertussen piekfijn in orde gemaakt door Liena Veenstra.

Sinds de echtgenoot van mevrouw Groen-Gorter is overleden, schiet ANBO’s Liena Veenstra (82) te hulp om de belastingaangifte te doen. “Mijn man deed dat altijd en ik ben niet zo van de cijfertjes”, vertelt mevrouw Groen-Gorter.

Mevrouw Groen-Gorter was zo te spreken over de zorgvuldigheid van Liena, dat later ook haar zus mevrouw Schuring-Gorter aanschoof. Samen rijden ze één à twee keer per jaar naar Liena toe met alle papieren. “Dan halen mijn zus en haar man mij op, ik ben dan de prinses en mag voorin zitten, haha. Mijn zwager noemen we dan onze privéchauffeur.”

”Wij vertellen iedereen die hulp nodig heeft dat ze bij ANBO kunnen aankloppen”

Inzetten voor de medemens

“Zolang Liena dit blijft doen, zetten we dit zo door”, zegt mevrouw Groen-Gorter. ”Wij vertellen iedereen die hulp nodig heeft dat ze bij ANBO kunnen aankloppen. Dat is toch geweldig, dat dat kan?” Liena is 82 jaar en heeft altijd keihard gewerkt. Jarenlang in het ziekenhuis en in de horeca. “Tot ik niet meer kon lopen en werd afgekeurd. Ik heb toen anderhalf jaar plat moeten liggen. Toen heb ik me voorgenomen, als ik ooit weer kan lopen, ga ik me inzetten voor de medemens. Ik help alle mensen, ook mensen uit de buurt die problemen hebben.”

Doe belastingaangifte 

Inmiddels is ze al bijna dertig jaar nauw betrokken bij ANBO. Ze is er in de belastingperiode wel 60 uur in de week mee bezig. Liena is voor ANBO-leden, maar ook voor vrienden, familie en buurtgenoten het belastingorakel. “Rond maart en april ga ik bij de mensen langs of ze komen naar mij.” Zo ook de twee zussen. Ze weten inmiddels precies welke papieren ze klaar moeten hebben liggen. En dan stelt Liena ze een heel rijtje vragen. “Heb je ziektekosten gemaakt, heb je hulpmiddelen gebruikt, enzovoorts. Want die kosten moet je wel opgeven. Heel veel mensen weten niet dat ze zorgkosten kunnen opvoeren. En dat wil Liena iedereen op het hart drukken. “Doe alsjeblieft belastingaangifte. Ook als je geen belasting betaalt en alleen AOW krijgt. Je kunt tegemoetkoming specifieke zorgkosten (TSZ) krijgen. Dat kan oplopen, soms zelfs wel tot honderden euro’s.”

Levenlust en energie

Waar ze op haar leeftijd de energie vandaan haalt om iedereen te hulp te staan, legt ze ons uit. “ANBO heeft mij na mijn scheiding heel warm omarmd en de belastingperiode is mijn redding geweest toen mijn vriend overleed. Ik moest er zijn voor de mensen, en de mensen waren er voor mij. Daar ben ik dankbaar voor. Zij geven mij levenslust en energie. Zolang mijn hoofd goed is, blijf ik werken en me inzetten voor de medemens.”

Wilt u ook graag gebruikmaken van de ANBO Belastinghulp?

Bel daarvoor op werkdagen tussen 10.00 uur en 17.00 uur met 0348 46 66 66 of klik op de button hieronder voor meer informatie.

ANBO Belastinghulp

ANBO-vrijwilliger Liena Veenstra en geholpen leden

Belastinghulp

  • Hulp bij uw aangifte inkomstenbelasting
  • Een goed-opgeleide vrijwilliger komt bij u thuis
  • Gratis check op huur- en zorgtoeslag
  • Onze leden waarderen deze service met een 8,8
  • Meer dan 60% van onze leden krijgt geld terug
  • Onkostenvergoeding van slechts €12,-
8,3
Ledenvertellen
149 beoordelingen