Interview met Marnix Van Rij

Sinds 10 januari 2022 is Marnix van Rij (CDA) staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingen. Hem staat een pittige taak te wachten, want het Nederlandse belastingstelsel is uitgebreid en complex. Van Rij zet zich daarom in voor vereenvoudiging van het stelsel en wetgeving die goed uitwerkt voor gezinnen, het mkb, spaarders en pensioengerechtigden. “Belasting gaat niet alleen over de techniek van bepaalde wetten, het heeft vooral te maken met het type samenleving dat je wilt: rechtvaardig en solidair.”

“Kunnen we het eenvoudiger én rechtvaardiger maken?”

U bent nu een jaar staatssecretaris fiscaliteit en belastingen. Hoe is afgelopen jaar voor u geweest?

“Het was een uitzonderlijk jaar. Nog geen vijf weken na het coalitieakkoord brak de oorlog in Oekraïne uit. Dat heeft de wereld echt veranderd. We kregen in eerste plaats te maken met humanitair leed en vluchtelingenstromen, maar ook met een energiecrisis en inflatie, waardoor we al in maart besluiten moesten nemen over de reparatie van de koopkracht. Dat is toch wel een vorm van crisismanagement. In de politiek word je altijd geconfronteerd met onvoorspelbare gebeurtenissen, maar dit is van een uitzonderlijk hoge intensiteit en omvang.”

Met welke zaken bent u het afgelopen jaar daarnaast bezig geweest?

“We hebben een ambitieuze fiscale agenda met een paar dossiers die gaan over box 3 (sparen en beleggen). Mijn instelling is steeds geweest: zo snel en zo goed mogelijk eerst het verleden oplossen, dan een oplossing vinden voor de tegenwoordige tijd en uiteindelijk toewerken naar een nieuw stelsel dat beter is dan het box 3-stelsel dat we hebben. Ik weet dat we niet iedereen gelukkig kunnen
maken, maar we hebben veel voortgang geboekt, daar kijk ik met dankbaarheid op terug. Het tweede grote dossier is fraudesignalering. Daar heb ik dezelfde instelling wat betreft het verleden, heden en de toekomst. Wat ik niet zo had verwacht is dat je vanuit deze rol veel moet samenwerken en dat je bij veel zaken betrokken bent. Ik ben bijna bij alle vergaderingen van de ministerraad geweest, wat niet gebruikelijk is voor een staatssecretaris. Ik ben een teamplayer en ik zit hier om een bijdrage te leveren, dus dat dat op deze manier kan, vind ik mooi.

In de rest van dit artikel leest u meer over de plannen voor het vereenvoudigen van het belastingstelsel en welke veranderingen er kunnen komen. Om het artikel verder te kunnen lezen dient u eerst in te loggen bij Mijn ANBO.

Marnix  van Rij

Belastinghulp

  • Hulp bij uw aangifte inkomstenbelasting
  • Een goed-opgeleide vrijwilliger komt bij u thuis
  • Gratis check op huur- en zorgtoeslag
  • Onze leden waarderen deze service met een 8,8
  • Meer dan 60% van onze leden krijgt geld terug
  • Onkostenvergoeding van slechts €12,-
Testimonial Belastingservice, man met duim omhoog
Voordat ik lid werd van ANBO, kostte mijn belastingaangifte mij niet alleen veel moeite, maar ook geld. Ik ben lid geworden voor €29,95 en betaal een onkostenvergoeding van €12,- aan de vrijwilliger. Maar hoe dan ook: ik ben veel voordeliger uit dan wanneer ik mijn aangifte door een boekhouder zou laten doen!
Dhr. van Winden, deelnemer Belastingservice
8,3
Ledenvertellen
128 beoordelingen