Dermatoloog Marianne Crijns

Dicht op de huid

De huid is ons grootste orgaan en misschien ook wel het orgaan waar we de meeste aandacht aan besteden. Zeker als we ouder worden kan onze huid wel wat extra zorg gebruiken. Hoe verzorgen we de ouder wordende huid? En waarom is dat zo belangrijk? We vroegen het aan dermatoloog Marianne Crijns.

Wat is huid precies? 

“De huid is een dynamisch orgaan dat onze binnen- en buitenwereld van elkaar scheidt. De huid bestaat uit drie lagen. Dat zijn van buiten naar binnen de epidermis, oftewel de opperhuid, de cutus of lederhuid en de subcutis, het onderhuids bind- en vetweefsel. De huid heeft allerlei functies. Zo is het de barrière die zorgt dat we geen vocht verliezen en die beschermt tegen bacteriën en trauma, bijvoorbeeld als je je stoot. De huid zorgt voor warmteregulatie en de aanmaak van vitamine D en is het orgaan waarmee we voelen. Ook kan de huid een psychosociale functie hebben: het speelt een belangrijke rol bij sociale contacten. Onze maatschappij legt de nadruk op een mooie en gave huid. Dit betekent een belasting voor mensen wier huid niet perfect is. Ik vind eigenlijk dat we mensen moeten accepteren hoe ze zijn. Huid moet niet bepalen hoe mooi of succesvol iemand is.”

Is er verschil tussen een vrouwen- en mannenhuid? 

Mannen hebben meer testosteron en een dikkere huid met meer collageen en meer talg. Het huidverouderingsproces begint hierdoor later. Maar als dit proces eenmaal begint krijgen mannen wel diepere groeven. Dat komt ook doordat mannen doorgaans minder aan huidverzorging doen.”