Interview met Esther Hendriks

Een vergrijzende samenleving kent een aantal uitdagingen. Bijvoorbeeld over hoe we de zorg organiseren. Want wij kunnen wel vaker en meer beroep doen op mantelzorgers, maar op wie kunnen zij zelf rekenen? Als nieuwe bestuurder van MantelzorgNL wil Esther Hendriks mantelzorgers zoveel mogelijk ondersteunen en onze samenleving ‘mantelzorg-minded’ maken: “Praat niet over, maar mét onze mantelzorgers, vraag wat zij nodig hebben. En laten we dat gaan inrichten.”

“U bent sinds januari bestuurder van MantelzorgNL. Wat heeft u de afgelopen periode vooral gedaan?

“Ik heb me tot nu toe vooral beziggehouden met kennismaken, luisteren en ondergedompeld raken in de vele facetten van mantelzorg. Ik wil weten hoe we goede landelijke en regionale afspraken kunnen maken op basis van wat we weten over mensen en hun unieke situaties. Daarvoor is het belangrijk om mét mantelzorgers te praten, niet óver ze.”

U bent volgens MantelzorgNL 'een bestuurder die de ambities van de organisatie kan vormgeven'. Wat zijn die ambities en hoe gaat u die vormgeven?

“Mantelzorgers verdienen een podium en het is mijn ambitie om ervoor te zorgen dat dat podium er komt. Daarnaast wil ik dat mantelzorg een integraal onderdeel wordt van de zorg voor en het welzijn van mensen. Dat informele zorg (mantelzorgers, vrijwilligers en het netwerk) centraal staat. Hoe ik die ambities ga vormgeven weet ik op dit moment nog niet, daarvoor wil ik mezelf wat tijd gunnen. Maar wat we ook gaan doen, het belangrijkst is dat mantelzorgers zich daar senang bij voelen.”

In de rest van dit artikel leest u wat Mantelzorg precies inhoud en wat MantelzorgNL doet. Om het artikel verder te kunnen lezen dient u eerst in te loggen bij Mijn ANBO.