Hitte en het coronavirus

Hitte en coronavirus, hoe zit het?

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het coronavirus in relatie tot de hitte: over uw lichaamstemperatuur en hoe u uw woning ventileert zonder het coronavirus te verspreiden. Daarom hieronder meer informatie. 

Een hoge lichaamstemperatuur tijdens hitte: koorts of oververhitting?

Eén van de symptomen van corona is koorts. Maar een verhoogde lichaamstemperatuur kan ook worden veroorzaakt door oververhitting.  U kunt achterhalen of u oververhit bent of koorts hebt door 30 minuten in een koele ruimte te rusten. 

Als de lichaamstemperatuur dan daalt, is er mogelijk sprake (geweest) van oververhitting. Doe rustig aan en blijf voldoende drinken.
Als de lichaamstemperatuur na 30 minuten nog steeds (even) hoog is, kan het koorts zijn.

U kunt zich laten testen op het coronavirus. Klik hier voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Welke mensen zitten zowel in de risicogroep voor hitte als COVID-19?

Er is grote overlap van mensen in de risicogroepen voor COVID-19 en hitte. Het gaat hierbij met name om:

  • Ouderen (>70 jaar);
  • Mensen met een chronische ziekte zoals hart- en/of luchtweg aandoeningen, suikerziekte en nieraandoeningen;
  • Mensen met overgewicht en
  • Dak- en thuislozen

Het is zeer warm, wat moet ik doen?

Wij adviseren u om de adviezen en maatregelen te volgen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Daarnaast worden de maatregelen vanuit het Nationaal Hitteplan geadviseerd:

  • Drink voldoende
  • Houd uzelf koel
  • Houd uw woning koel 
  • Zorg voor elkaar

Waarom moet ik voldoende drinken? 

Door hitte verliest uw lichaam veel vocht door zweten. Daarnaast hebben ouderen een verminderd dorstgevoel. Zorg er dus voor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Daarnaast is het verstandig om het gebruik van alcohol te matigen. 

Hoe houd ik mezelf koel?

Doe rustig aan, blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanningen in de middag. Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of een wandeling. Vermijd hierbij wel drukte en houd voldoende afstand volgens de richtlijnen van het RIVM.

Hoe houd ik mijn woning koel?

Maak tijdig gebruik van bijvoorbeeld zonwering, ventilatie en/of airconditioning. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van deuren en/of ramen op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg. Doe dit wel op een veilige manier en geef inbrekers geen kans. Wilt u advies hoe u dit op een veilige manier kan doen? Bel dan met de ANBO Veiligheid Advies lijn (telefoon 0348 - 238 591) en/of plan een gratis ANBO veiligheidscheck

Waarom is ventilatie belangrijk?

Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt tevens bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Zowel tijdens hitte als tijdens COVID-19. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten, zorgt u voor continue ventilatie. Door ramen en/of deuren te openen als het buiten koeler is dan binnen, kan er extra geventileerd worden. Ventileer ook de slaapkamer.

Kan ik gebruik maken van airconditioning?

Ja, voor het koelen van uw huis kunt u gebruik maken van ventilatiesystemen en airconditioners. 

Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een mobiele airco in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel mobiele airco’s te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is. Let daarbij op dat de luchtstroom van de airco niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.

Kan ik een ventilator gebruiken? 

Ja, voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kunt u een ventilator gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte. 

Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is. Let daarbij op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.

Wat kan ik doen om anderen te helpen? 

Ook als we afstand houden in verband met de coronamaatregelen, kunnen we er voor elkaar zijn. Let daarom tijdens warm weer extra op mensen in uw omgeving die hulp kunnen gebruiken. Ga een keer extra langs, help met de boodschappen of bel ze op. Vraag hoe het gaat en wat u kunt doen.

Waar kan ik verkoeling vinden in de stad? 

Als het te heet is in uw woning en u heeft geen ruimte rond het huis, zoals een tuin of balkon, dan kunt u het best verkoeling zoeken in de schaduw onder bomen in parken en bij water. Zorg hierbij wel voor voldoende afstand tot andere mensen. Als u wilt gaan zwemmen, kijk dan eerst voor meer informatie over zwemwater op de webpagina : www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/water.

Meer informatie

https://www.rivm.nl/hitte/vragen-en-antwoorden-hitte-covid-19