Zit u goed? De edele kunst van het zitten

Blijf in beweging

Met meer dan 360 gewrichten en zo’n 700 spieren is ons lijf gemaakt om te bewegen. Maar voldoende bewegen doen we steeds minder. We zitten steeds vaker en langer dan goed voor ons is. Hoe kunnen we dat voorkomen? En áls we zitten, hoe doen we dat dan zo gezond mogelijk?

Mensen zijn gemaakt om te bewegen en duizenden jaren hebben we dat ook het grootste deel van de dag gedaan. Tot halverwege de vorige eeuw, toen technologische ontwikkelingen zoals auto’s, tv’s en computers hun intrede deden. Vanaf die tijd was het gedaan met regelmatig bewegen en zijn we massaal op onze billen gaan zitten. En dat heeft best wat nadelige gevolgen voor ons gestel.

Zitten wordt door sommigen het nieuwe roken genoemd. Dat klinkt wat extreem, maar helemaal uit de lucht gegrepen is die opmerking niet. Niet alleen is langdurig zitten slecht voor onze rug, ook zijn hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes-2, hoge bloeddruk en zelfs verschillende vormen van kanker directe gevolgen van veel zitten. Bovendien zijn onze concentratie en geestelijk welzijn een stuk beter af met fysieke inspanning. Niet te lang zitten en lekker bewegen is dus het devies. En als u zit, blijf ook dan in beweging.

Zitten en weer opstaan 

De grote winst zit in het creëren van kleine beweegmomenten. Met wat slimme maniertjes zorgt u voor een onderbreking:

  • Zorg dat de theepot niet naast u staat maar in de keuken.Dan moet u wel lopen voor een volgend kopje thee.
  • Een telefoongesprek? Doe dat dan juist wandelend of staand.
  • Zet steeds een timer of eierwekker in een andere kamer, zo weet u zeker dat u opstaat.