Soepele handen en voeten

Blijf in beweging

Soepele handen en voeten dankzij 5 simpele oefeningen

Stramme handen, koude voeten, bijna iedereen heeft er wel eens (of juist vaak) last van. Het komt door het gure weer, veel stilzitten en misschien ook wel doordat we een dagje ouder worden. Het zijn nou eenmaal de uiteindes van ons lijf en dat is waar de doorbloeding het minst is. Gelukkig houden een paar simpele oefeningen onze handen, voeten, vingers en tenen soepel en gezond.

Regelmatig bewegen is essentieel. Goede doorbloeding zorgt namelijk voor warme handen en voeten en houdt kraakbeen soepel en het vocht in gewrichten stroperig. Dat is belangrijk om pijn in handen en voeten te voorkomen of verlichten. En u kunt blijven doen wat u graag doet: puzzelen, breien, tuinieren, koken, wandelen, fietsen, zwemmen. Bovendien maakt u met oefeningen de spieren van uw handen en voeten sterker. Dat zorgt weer voor meer balans en behendigheid. Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan met wat simpele oefeningen.

5 voetoefeningen

Doe uw schoenen uit, sokken kunt u aanhouden voor de warmte. Ga in actieve houding zitten in een stoel:

  1. Leg een tennisbal (een klein drinkflesje kan ook) op de grond en rol er met de voet overheen. Van de hiel naar de teen en terug. Voel wat prettig is, druk geven of juist niet. Kijk of u het dertig seconden kunt volhouden en wissel dan van voet.
  2. Strek één been iets naar voren en draai cirkels met de enkel. Tien keer de ene kant op en tien keer de andere kant op. Wissel vervolgens van been
  3. Zet beide voeten op de grond en strek de tenen tien keer omhoog en omlaag. Misschien lukt dit niet, dat geeft niks, de spieren hebben toch iets bewogen.
  4. Vervolg vanuit dezelfde houding de oefening om nu de hele voet omhoog te strekken terwijl de hakken de grond blijven raken.
  5. De laatste oefening, de voeten staan weer plat op de grond. Ditmaal beweegt u uw hakken tien keer omhoog en omlaag.
ANBO | Dossier Blijf in beweging | Soepele handen en voeten - handen

5 eenvoudige oefeningen voor uw handen 

  1. Neem in beide handen een tennisbal of bolletje sokken en houdt uw handen omhoog op oorhoogte. Knijp vijf keer in de balletjes en zorg dat alle vingers goed meedoen.
  2. Spreid telkens twee vingers. Strek ze iets uit elkaar met behulp van de twee vingers van uw andere hand. Houdt vijf seconden vol en ga naar de volgende vingers. Wissel van hand.
  3. Houd de handen weer omhoog naast de oren en spreid de vingers zo ver als mogelijk uit elkaar en bal uw hand vervolgens samen tot een vuist. Herhaal vijf keer.
  4. Rust uw armen even en houdt weer uw handen hoog op oorhoogte. Spreid uw vingers en raak met uw duimen het topje van de wijsvinger aan. Spreid de vingers weer allemaal open en raak vervolgens met de duim het topje van uw middelvinger aan. Spreid weer uw vingers weer en raak met duim het topje van uw ringvinger aan. Spreid weer en raak als laatste met duim het topje van uw pink aan.
  5. Laat uw armen langs uw lijf hangen en schud los voor de laatste oefening. Houdt een arm naar voren en ondersteun deze met de andere. Strek uw hand naar beneden en omhoog. Herhaal vijf keer en wissel van arm.

Let op, heeft u klachten aan uw handen of voeten, doe de oefeningen dan alleen in overleg met uw huisarts of fysiotherapeut.

Voetreflexologie

Wie goed voor handen voeten zorgt, zorgt daarmee meteen een beetje voor z’n hele lijf. Wist u bijvoorbeeld dat in de voetreflexologie de grote teen de reflexzone is voor het hoofd? En dat de aanzet van de teen in verbinding staat met de nek? Ook uw handen zitten vol met reflexzones. Een goede reden om extra aandacht te geven aan handen en voeten met bijvoorbeeld een massage of voetenbad.

Bekijk ook het dossier Blijf in beweging