Maak van uw huis een sportschool

Blijf in beweging

6 oefeningen die u thuis kunt doen

Wie voldoende wil bewegen hoeft daar niet perse voor naar de sportschool. Sterker nog, voor een workout hoeft u niet eens het huis uit. Want een stoel, het aanrecht of de muur zijn namelijk perfecte fitnessapparaten om aan krachtige spieren en sterke botten te werken. 

Het is heel belangrijk om voldoende te bewegen en regelmatig spier- en botversterkende oefeningen te doen. De Gezondheidsraad geeft als richtlijn om minstens 150 minuten per week (verspreid over meerdere dagen) aan matig intensieve inspanning te doen. En minimaal tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voor ouderen is het ook nog eens belangrijk om aan balans te blijven werken.

Door genoeg te bewegen blijven spieren krachtig, gewrichten soepel en het hart en de longen sterk. De kans op ‘zitziektes’ als overgewicht of diabetes 2 verminderen en niet alleen ons lichaam, ook onze geest houden we gezond met een actieve leefstijl. En dat allemaal als we maar regelmatig fietsen, tennissen, zwemmen of een andere vorm van sport beoefenen. Maar niet iedereen wil of kan de deur uit om te sporten. Gelukkig is dat ook niet nodig. Want uw eigen huis is al een sportschool! Zes effectieve oefeningen die u gewoon thuis kunt doen. 

Koordwandelen met ceintuur

Leg een ceintuur van een badjas op de grond en probeer over het koord te lopen. Deze oefening is geweldig om de balans te trainen en ondertussen gebruikt u verschillende spieren. Niet alleen beenspieren, maar ook de buik- en rugspieren helpen balans te houden.

Zonder handen opstaan uit een stoel

Een perfecte oefening voor sterke beenspieren en om de balans te verbeteren. Ga zitten op een stoel en sta op zonder uw handen te gebruiken. Blijf even staan en ga weer zitten, ook weer zonder uw handen te gebruiken. Herhaal dit zo’n vijf keer. 

Opdrukken tegen de muur

Liggend opdrukken, dat is misschien iets te veel gevraagd. Maar op deze staande manier worden arm-, schouder en borstspieren ook flink getraind. Ga met de neus naar de muur een armlengte van de muur afstaan. Plaats uw handen recht vooruit, op schouderhoogte tegen de muur en buig uw armen. Zorg dat u de rug recht houdt en de voeten plat op de grond blijven staan. Druk uzelf langzaam weer terug in positie en herhaal zo’n 10 keer. 

Op één been staan aan het aanrecht

Staat u even in de keuken, pak dan een momentje om op één been te gaan staan. Houdt beide knieën bij elkaar en brengt de voet naar achter of trek juist uw knie naar voren en omhoog. Ondertussen houdt u, alleen als dat nodig is, het aanrecht even vast voor balans. Blijf steeds 10 seconden staan en wissel van been. Herhaal dit zo’n 5 à 10 keer. 

Verder lezen? Log in op Mijn ANBO

Om de rest van dit interview te kunnen lezen dient u in te loggen op Mijn ANBO.