Interview met Jaap Jongbloed

Nu hij op papier met pensioen is, heeft presentator Jaap Jongbloed (67) tijd om zijn passie voor sporten en gezondheid te delen. Met podcasts, webinars en bijeenkomsten hoopt hij veel ouderen in beweging te krijgen. “Squats zijn gewoon kniebuigingen, laten we het allemaal niet ingewikkeld maken.”

Al vanaf haar geboorte is Nova, nu 8 jaar, elke woensdag bij haar opa Jaap Jongbloed. Jarenlang begonnen ze ’s ochtends de dag samen in het café van cultureel centrum De Balie in hartje Amsterdam. Vandaag staan in de ‘stamkroeg’ van opa en kleindochter de ramen open, binnen wordt aan koffie genipt, buiten klinkt het gerinkel van trams. “Ze daagt me wel uit”, vertelt hij lachend. “Vorig jaar is Nova gaan paardrijden – nou ja, op een pony. Ik zat daar in de winter te koukleumen bij het hek. Dus ik dacht: dan ga ik zelf ook wel meedoen. Op zo’n paardje heb ik een paar lessen genomen. Nadat ik er twee keer fors van af ben gedonderd en een tijdje last had van een kneuzing, kwam het besef: misschien doe ik dit maar niet meer.” Waarom hij er toch aan was begonnen? “Weer iets nieuws leren! En ook een beetje overschatting, denk ik.”

Basketbal

Jaap Jongbloed kennen we vooral van tv-programma’s als Opgelicht?!, Vermist en Het Mooiste Meisje van de Klas. Interessante onderwerpen, maar zijn échte passie is altijd sport geweest. Judo, zwemmen, voetbal, tennis – hij maakte er allemaal kennis mee in zijn kinderjaren. En toen was daar basketbal: “Dat deden we een keer in de brugklas met gym. Tijdens zo’n partijtje gooide ik een aantal lay-ups (waarbij de bal via het bord het doel ingaat, red.), die techniek bleek ik onder de knie te hebben, ik maakte opeens allemaal punten. Ik dacht: hé, dat is leuk. Nog steeds vind ik het prachtig.” Toch stopte hij vijf jaar geleden met competitie spelen, vanwege blessures. Dat viel hem zwaar: “Ik vind het moeilijk om te accepteren dat bepaalde dingen niet meer gaan. Een aantal van die jongens waarmee ik basketbalde kwam ik laatst weer tegen en ze vroegen of ik nog een keer wilde meetrainen. De volgende dag was ik kapot. Omdat ik het op dezelfde manier deed als jaren geleden. Maar in zekere zin moet je je wel een beetje gaan gedragen naar je leeftijd. Dat vind ik lastig, ik vergeet eigenlijk steeds mijn leeftijd.”

Jaap Jongbloed - presentator - interview - ANBO

Genieten van het leven

Voor Jongbloed is sporten een hobby, eigenlijk meer een passie, maar hij begrijpt ook dat niet iedereen daar zo enthousiast van wordt. “Het is meegenomen als het je hobby is. Maar ook als dat niet zo is, zal je toch iets aan beweging moeten doen als je gezond ouder wilt worden. Dan is het de kunst om de focus te leggen op
dingen die je leuk vindt en die je kan.” Om anderen te motiveren heeft hij samen met gezondheidsjournalist Wies Verbeek de podcast Jong Bloed gemaakt, waarin ze op zoek gingen naar dé tips voor een gezond en gelukkig leven. Binnenkort geven ze samen voor ANBO-leden een webinar. Bewegen, eten, slapen, stress – alles komt aan bod. “Wat Wies en ik vooral heel interessant vinden is hoe je kunt blijven genieten van het leven, doen wat je leuk vindt, en toch door kleine, makkelijke aanpassingen een enorme gezondheidswinst kan behalen. Voor ons is oud worden niet het doel, het doel is lang blijven genieten van het leven.”