Een gezonde look train je zo

Blijf in beweging

Dit is het effect van oog- en gezichtsfitness

Als we het hebben over bewegen gaat het vaak over ons lijf. Maar wist u dat ook onze gezichtsspieren wel wat beweging kunnen gebruiken? Zelfs oogspieren kun je trainen. Wie dat regelmatig doet kan uitkijken naar een frisse blik.

Ons gezicht telt zo’n 46 spieren, die anders dan andere spieren niet aan botten hechten maar aan de huid. Er wordt vaak gezegd dat je er jonger uit gaat zien door je gezichtsspieren te trainen. Of dat klopt is nog maar de vraag. Wel ziet het gezicht er dankzij oefeningen vaak gezonder uit. Dat komt door goede doorbloeding van de huid. En sterkere en vollere gezichtsspieren zorgen voor een een frisse look. Maar misschien nog wel het belangrijkste voordeel; je wordt er vrolijker van.

Het positieve effectvan neplachen
Wie vrolijk is lacht. Maar andersom werkt het net zo goed. Lach en u wordt vanzelf vrolijk. Zodra u (nep)lacht gaat er een signaal naar uw hersenen die vervolgens endorfine aanmaken. Het hormoon endorfine werkt pijnstillend en zorgt voor een geluksgevoel. Genoeg redenen dus om de lachspieren te trainen!

5 gezichtsoefeningen die u gemakkelijk thuis kunt doen 

  1. Glimlach terwijl u tegendruk op de wangen geeft met uw vingers. Doe dit tien keer en herhaal eventueel na een korte pauze.
  2. Houd uw mond dicht met een hap lucht erin. Verplaats de lucht in de wangen van links naar rechts. Hou dertig seconden vol (en vergeet niet te ademen door uw neus).
  3. Neem weer een hap lucht in de mond en tuit de lippen. Laat de lucht er langzaam uit ontsnappen. Doe dit drie à vier keer.
  4. Beweeg uw mond zo ver mogelijk naar rechts en vervolgens naar links. Doe dit twintig keer.
  5. Sla de onderlip over de bovenlip en houd dit tien seconden vol. Er komt spanning op uw kaak en soms op de spieren in het keelgebied. Ontspan weer en herhaal de oefening vijf keer.

Oogyoga

Veel binnen zitten en naar een beeldscherm kijken is niet goed voor de conditie van onze ogen. Zeker als de ogen door het ouder worden toch al achteruit gaan. Last van droge ogen, vermoeidheid of irritaties? Met een paar simpele oefeningen stimuleert u de doorbloeding van uw ogen, maken uw ogen meer traanvocht aan en kunnen ze makkelijker ontspannen.

5 oefeningen voor gezonde ogen

  1. Train en versterk uw oogleden door het hoofd recht te houden en naar boven te kijken. Kijk vervolgens naar links en naar rechts. Doe dit tien keer en neem vervolgens pauze van één à twee minuten. Herhaal de oefening.
  2. Houd uw hand op tien centimeter afstand en kijk er dertig seconden naar. Kijk daarna dertig seconden naar iets op ongeveer een meter afstand. En kijk vervolgens zo ver als mogelijk, bijvoorbeeld naar buiten. Herhaal twee tot drie keer.
  3. Draai rondjes met uw ogen terwijl u uw hoofd stil houdt. Probeer de rondjes zo groot mogelijk te maken. Kijk rustig van rechts naar boven naar links en naar beneden. Maak drie cirkels linksom en drie keer rechtsom. Doe daarna de ogen even dicht.
  4. Knipper twintig seconden snel met de ogen en houdt ze vervolgens twintig seconden dicht en kijk (met de ogen dicht) naar boven, naar links, naar beneden en naar rechts. Herhaal de oefening de andere kant op.
  5. Wrijf uw handen warm en leg de handpalmen over uw ogen zonder dat u de ogen aanraakt. U kunt deze oefening herhalen en afwisselend de ogen open of dicht houden.

Bekijk ook het dossier Blijf in beweging