Cognitief actief

Blijf in beweging

Cognitief actief - Verbeter uw oog- handcoördinatie voor gezonde hersenen

Onze spieren maar ook onze hersenen verliezen in de loop van de tijd kracht. Dat heeft invloed op ons dagelijkse doen en laten en dus op onze zelfredzaamheid. Maar dat hoeft niet. Oefeningen en spelletjes voor oog- handcoördinatie zijn dé manier om ons brein fit te houden. En nog leuk ook!

We willen allemaal zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren maar we krijgen ook allemaal te maken met cognitieve veroudering. De manier waarop we informatie verwerken, hoe we omgaan met verandering wordt met de jaren minder, net als ons geheugen. Door regelmatig te bewegen en sporten kunnen we ons lijf en tegelijkertijd ook ons cognitief vermogen op peil houden. Maar oefeningen voor oog- handcoördinatie prikkelen de hersenen verreweg het meest. Visuele en motorische vermogens combineren is namelijk een van de meest complexe cognitieve vaardigheden en is een ultieme ‘braintraining’.

Cognitief actief op elke leeftijd

Eigenlijk gebruiken we heel regelmatig, zonder dat we ons daar bewust van zijn, gelijktijdig onze ogen en handen. Bijvoorbeeld als we autorijden, fietsen, schrijven, iets typen op een toetsenbord of als we een sleutel in het slot steken. We gebruiken dan de informatie die onze ogen waarnemen bij het sturen van onze handen. Al die activiteiten willen we natuurlijk zo lang mogelijk kunnen blijven doen. En dus is het belangrijk dat we ons cognitief vermogen blijven trainen. Want ook op latere leeftijd kunnen we onze hersenen fit houden.
Zeker in deze tijd, waarin we steeds meer stilzitten en vaker tv kijken, is het zaak het brein aan het werk te zetten. Er zijn ongelooflijk veel leuke activiteiten die de oog- handcoördinatie stimuleren. Kies iets wat u ligt want dan is de kans groter dat u regelmatig oefent.

Spelen met een bal 

Jongleren; misschien is het wat veel gevraagd, maar alleen al het proberen om jongleren onder de knie te krijgen doet de grijze massa kraken. Eigenlijk zijn alle spellen met een bal goed voor de oog- handcoördinatie. Denk aan tennissen, voetballen, maar ook biljart of bowlen. Thuis een balletje overgooien werkt ook. Of blaas een ballon op en hou ‘m zo lang mogelijk in de lucht en probeer de ballon over en weer te slaan met iemand anders.

ANBO | Dossier Blijf in beweging | Cognitief actief - jongleren
Puzzelen en bouwen

Het zoeken van stukjes en kijken wat waar past is niet alleen leuk, voor het brein is het een workout. Een potje Jenga of Mikado werkt ook.

Schrijven, schilderen en kleuren 

Met de pen over het papier, schrijven is een geweldige cognitieve oefening. Ook schilderen of kleuren zijn een heerlijk ontspannen werkje terwijl de hersenen toch echt flink bezig zijn.

Borduren en breien

Het is voor de meeste mensen ontspannend maar vergis je niet, met het mikken van de naald of het tikken van de breipennen worden onze hersencellen getraind.

Mikken

Een bal (of een paar sokken) in een bak gooien is een laagdrempelige oefening en kan gemakkelijk thuis gedaan worden. Dat kunt u zo moeilijk maken als u zelf wilt. Plaats de bak steeds verder weg of probeer in een kleinere bak te gooien. Daag uzelf uit. Mikken is een mooie oefening dus wie van darten houdt is ook goed bezig.

Vergroot uw cognitieve reserve

Met het trainen van oog- handcoördinatie worden niet alleen de cognitieve vaardigheden gestimuleerd maar ook het cognitieve reserve. Dit reserve speelt volgens Alzheimercentrum Amsterdam een belangrijke rol bij schade aan de hersenen. Mensen met een hoog cognitief reserve hebben een groter vermogen neurologische schade uit te stellen. Een cognitieve actieve leefstijl is dus hartstikke nuttig.

Bekijk ook het dossier Blijf in beweging