Van gewone keuken naar slimme keuken

Normaal gesproken gaat u zelf aan de slag in de keuken, maar waarom zet u de keuken zélf niet aan het werk? Van simpel tot high-tech; slimme keukenapparatuur maakt koken en het huishouden minder intensief.

De oven of vaatwasser aanzetten terwijl u onderweg bent, koffiezetten als u nog op bed ligt of een koelkast die de boodschappen voor u doet. Het is al bijna de normaalste zaak van de wereld. Slimme keukenapparaten zijn met wifi verbonden en kunt u op afstand met een smartphone bedienen.

Slim koffiezetten

ANBO Slim wonen - slim koffiezetten

Een slim koffiezetapparaat is te bedienen via een app. Zo kunt u vanuit bed alvast een kopje koffie zetten. Een populair apparaat is de De’Longhi maar ook Melitta en JURA hebben slimme koffiezetapparaten. Met een app kunt u koffierecepten aanmaken en verschillende gebruikersprofielen instellen. Zo wordt elk kopje koffie afgestemd op de persoon. Nespresso-liefhebbers kunnen slim koffiezetten met de ‘O’ by Nespresso. Het apparaat meldt wanneer de cups op zijn en past de druk, stoom en temperatuur aan op verschillende cups.

Hulp van de koelkast

ANBO Slim wonen - hulp van de koelkast

Een boodschappenlijstje maken, de boodschappen bestellen, de houdbaarheid controleren; dat kan een slimme koelkast allemaal. Of neem een kijkje in uw koelkast terwijl u in de supermarkt staat, want ook dat hoort bij de opties van de slimme varianten. LG en Bosch hebben slimme koelkasten maar de Samsung Family Hub staat bovenaan als het om slimme snufjes gaat. Op de geïntegreerde tablet kunt u notities maken, berichten posten of de kalender bijwerken. Of zet er een paar gezellige foto’s op. Ook handig; via de tablet helpt de koelkast u met recepten en welk gerecht u nog kunt maken met de ingrediënten die nog in huis zijn.
 

De oven op afstand bedienen

ANBO Slim wonen - de oven op afstand bedienen

Bent u nog niet thuis, maar wilt u wel alvast de oven voorverwarmen? Pak uw smartphone erbij en zet zo, waar u ook bent, de oven aan. In huis kunt u een slimme oven ook met de stem bedienen via Alexa of Google Assist. Slimme ovens zijn met programma’s voor in te stellen en af te stemmen met de recepten uit de app. Dus kiest u pizza dan stelt de oven zich op de juiste temperatuur en stand af.

Vaatwasser met een app

ANBO Slim wonen - vaatwasser met een app

Ook een slimme vaatwasser kunt u aanzetten met een app. In de app kunt u de programma’s precies instellen en zelfs nieuwe programma’s downloaden. Sommige varianten vaatwassers houden de voorraad vaatwasblokjes bij en andere hebben zelfs een ingebouwde zeepdispenser. Ook handig; het slimme slot, zodat (klein)kinderen de vaatwasser niet openmaken als hij nog draait.

Slim sous-vide koken

ANBO Slim wonen - slim sous-vide koken

Sous-vide koken - eten in afgesloten zak in kokend water garen - zorgt voor mals, sappig of juist lekker stevig eten. Dat klinkt heerlijk, maar ook ingewikkeld. De slimme Anova Precision Cooker maakt het een heel stuk makkelijker. Met het apparaat kunt u de temperatuur tot in detail instellen en controleren. Van vlees en vis, tot groente, brood of een eitje, alles kan er in bereid worden. De Precision Cooker is verbonden met wifi en bluetooth en kan vanaf de smartphone in de gaten worden gehouden.

De SlimoTheek

De SlimoTheek is een uitleenpunt voor slimme technologie. Bij de SlimoTheek kunnen ouderen, mantelzorgers en professionals in zorg en welzijn slimme e-health-producten en thuistechnologie lenen op een locatie dichtbij huis. Zo kunnen zij producten in het dagelijks leven uitproberen. Bij kleine opstartproblemen voorziet de SlimoTheek in hulp-aan-huis door een getraind netwerk van vrijwilligers. Na de uitleenperiode beslist u of u het product zelf wil aanschaffen of teruggeeft aan de SlimoTheek. Kijk voor meer informatie op: www.generatiethuis.nl/wat-is/slimotheek