Slimme sensoren

Slimme sensoren meer dan handige hulpjes in huis

Stelt u zich eens voor… het water wordt automatisch afgesloten bij lekkage. Een lamp gaat vanzelf aan als u de hal inloopt. En u ontvangt een melding als er een raam of deur opengaat in huis. Slimme sensoren zijn altijd voor u aan het werk en maken uw woning aangenamer én veiliger.

Slimme sensoren geven ons veel vrijheid en veiligheid. Want of u nu thuis bent of aan de andere kant van de wereld zit, de sensoren gaan aan het werk zodra het nodig is. Benieuwd welke melders u in huis kunnen helpen? Deze vijf slimme sensoren zijn de meest ijverige hulpjes voor in huis.
 

Slimme temperatuursensor

ANBO | Slimme temperatuursensor

Een slimme temperatuur- en vochtigheidssensor meet tot 0.01°C nauwkeurig en zorgt dat het nooit meer te warm, te koud of te vochtig in huis wordt. Is de temperatuur te laag dan geeft de sensor dat door aan de slimme radiatorknop zodat de ruimte precies naar wens wordt verwarmd. Misschien wilt u de woonkamer meer verwarmen dan de slaapkamer, stel dan de temperaturen per vertrek in. De sensoren doen de rest. De Tado is zo’n systeem en meet zowel temperatuur als vochtigheid in de ruimte. Ook handig; er kunnen meerdere gebruikers worden toegevoegd. Een mantelzorger kan dan op afstand de temperatuur in de gaten houden via de app. Gebruikt u een smarthome-systeem zoals de Apple Homekit , Alexa of Google Assistant, dan kunt u het systeem daarop aansluiten. Daarmee is de temperatuur ook via de spraakassistent in te stellen.

Slimme rook- en koolmonoxidemelder

ANBO | Slimme rookmelder

Grote kans dat u een rook- en/of koolmonoxidemelder in huis heeft. Maar wat is nu het verschil tussen een gewone rookmelder en de slimme variant? Behalve rook meet de slimme melder de temperatuur en dat is wel zo veilig, omdat niet elke brand rook ontwikkelt. Bovendien waarschuwt zowel de sensor als de app u over de rookontwikkeling. Zo kunnen mantelzorgers en buren bijvoorbeeld gewaarschuwd worden. Ook handig aan de slimme rookmelders; u hoeft niet meer op een keukentrap te balanceren om te kijken of de batterijen het nog doen. U controleert het gewoon via de app. De Nest protect is een populaire slimme rook- en koolmonoxidemelder met allerlei slimme snufjes. Ze kan bijvoorbeeld stoom van rook onderscheiden.

Bewegingssensor

ANBO | Bewegingssenor

Een bewegingssensor komt op allerlei manieren van pas. Binnen en buiten. Een slimme bewegingssensor detecteert beweging en geeft dat signaal door via uw smarthome-systeem. Wat er vervolgens gebeurt kunt u zelf instellen. Misschien kiest u ervoor  automatisch een lamp aan te laten gaan als u ‘s nachts naar de wc gaat. Maar het kan ook zijn dat de beweging betekent dat er mogelijk inbrekers zijn. Wordt er door de sensor lange tijd geen beweging waargenomen in de woning, dan kan het de alarmcentrale of een familielid waarschuwen. Een veilig gevoel voor uzelf en uw naasten.

Deur- en raamsensoren

ANBO | Deur- en raamsensoren

Ook deze sensoren vergroten gemak en veiligheid. Plaats een sensor op een deur en u weet via de app altijd of u de deur goed achter u dicht hebt gedaan. Handig als u al op uw bestemming bent. En als het regent en u weet niet zeker of uw ramen dicht zitten kunt u dat ook op afstand controleren. Maar u krijgt ook een melding als er een raam wordt geopend. Zo kunt u meteen de politie waarschuwen.

Watersensor

Lekkage kan enorme schade aanrichten. Met een watersensor is dat te voorkomen. Sensoren in de badkamer geven een waarschuwing als de kraan overloopt of als de wasmachine of het verwarmingssysteem lekt. De lekkagemelder geeft u een bericht via de app zodat u op tijd kunt ingrijpen. Maar het kan ook helemaal automatisch. De GROHE Sense Guard is een systeem dat niet alleen lekkages opspoort maar indien nodig ook zelf afsluit. Wel zo handig als u zelf niet thuis bent.