Week tegen Eenzaamheid - Klein gebaar, groot verschil

De Week tegen Eenzaamheid staat dit jaar in het teken van het kleine gebaar. Hiervoor is gekozen omdat een klein gebaar al een groot verschil kan maken. “En als veel mensen meedoen kunnen we een flinke vuist maken tegen eenzaamheid”, aldus Jorieke Linnenkamp van het Nationaal Ouderenfonds, een van de vertegenwoordigers van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

De Week tegen Eenzaamheid vindt dit jaar plaats van 28 september tot en met 4 oktober. Het Ouderenfonds wil in die periode iedereen inspireren om een klein gebaar te maken. Om dat kleine gebaar makkelijk en laagdrempelig te maken heeft het fonds een inspiratieboekje gemaakt. Daarin staan tips en kortingsbonnen, maar bijvoorbeeld ook een kaartje dat gestuurd kan worden. Linnenkamp: “Een voorbeeld van een tip is een recept van kok Danny Jansen van Zoals Alleen Oma Dat Kan. Hij deelt een lekker én makkelijk recept.”

Daarnaast staat het Ouderenfonds in het boekje stil bij eigen initiatieven. Bijvoorbeeld bij OldStars. Daarmee wil de organisatie mensen sociaal actief en in beweging houden, met aangepaste spelvormen voor 55-plussers. Mensen kunnen onder andere kiezen uit voetbal, hockey, tennis, tafeltennis, handbal, rugby, korfbal en volleybal. Ook is er aandacht voor de PlusBus. Dankzij de PlusBus kunnen mensen er op uit, waarbij ze begeleid worden door vrijwilligers. Die zorgen voor het programma, de planning en het rijden met de bus. Ze halen mensen op bij de deur en helpen ze waar nodig met in- en uitstappen. De PlusBus rijdt bijvoorbeeld naar de supermarkt, een museum of het strand.

Het inspiratieboekje is vanaf nu gratis verkrijgbaar via: www.ouderenfonds.nl/weektegeneenzaamheid 

Tijdens de Nationale Ouderendag, die plaatsvindt op 6 oktober en aansluit op de Week tegen Eenzaamheid maakt het Ouderenfonds bekend hoeveel kleine gebaren er met het inspiratieboekje zijn uitgevoerd.