Interview met beweegcoach Olga Commandeur

Het zit erop voor beweegkoningin Olga Commandeur (64). Na 23 jaar als presentator van het tv-programma Nederland in Beweging heeft ze het stokje overgedragen. In het land blijft ze actief met workshops voor met name ouderen. Een gesprek over bewegen én bellyshots.

‘Nieuwsgierigheid is mijn drijfveer’

Het eerste wat Olga Commandeur ’s ochtends doet als ze wakker wordt? “Mijn spierkorset aantrekken. Een beetje zoals het korset dat je moeder vroeger had, maar dan door actief je buik- en rugspieren aan te spannen en een actieve houding aan te nemen. Dat is voor mij een tweede natuur geworden.” Meer tips voor een krachtiger lijf presenteert ze met verve: trek je kin in alsof je verbaasd bent en je houding verandert direct, of zeg eens krachtig ‘tsstt’ – “probeer maar eens” – een manier om de spieren in je buik en rug aan te spannen. Interessante materie, maar we zitten hier aan haar Beverwijkse keukentafel ook om het over haarzelf te hebben. Met die bekende stralende glimlach: “Maar bewegen gáát ook over mij.”

Slappe happies

23 jaar lang heeft Commandeur een groot deel van Nederland van de bank af gekregen met haar tv-oefeningen en aanstekelijke enthousiasme. Achter de schermen reisde ze ook het hele land door om trainingen te geven, vooral bij zorginstellingen voor ouderen. Dat doet ze nog steeds: “Ik maak er een hele show van. Dan zeg ik: ‘Hoe zien ouwe mensen eruit?’ Dan moeten ze allemaal lachen, want ze zijn zelf natuurlijk ook oud. ‘Ga eens zitten of staan als een oud persoon. Hoe voelt dat? Zwaar, toch? En nou gaan we eens doen alsof we veertig jaar jonger zijn.’” Of je nou oefent om zelf iets van de bovenste plank te kunnen pakken of om rechtop te lopen zodat je minder snel valt: trainen is op elke leeftijd goed, benadrukt Commandeur. “Veel ouderen blijven zitten, hun spieren worden allemaal slappe happies. Je botten gaan ook reageren op je houding, je kunt krom groeien.”

In de rest van dit artikel leest u meer over ergens bijhoren, blessuregevoelig, toch (g)een prothese en smaakmakers

Daarnaast beantwoordt Ola Commandeur de volgende vragen:

  • Over welke maatschappelijke zaken maakt u zich druk?
  • Welke levensles wilt u anderen meegeven?
  • Wat voelt als een overwinning?
  • Merkt u lichamelijk iets van ouder worden?
  • Wat is jullie leukste herinnering aan meedoen aan race across the world?

Om het artikel verder te kunnen lezen dient u eerst in te loggen bij Mijn ANBO.