Socioloog Beate Volkers
Door dik en dun
Door de coronamaatregelen is ons sociale leven er heel anders uit gaan zien. Sommigen van ons voelden zich eenzamer dan ooit, terwijl anderen hun vriendschappen juist verdiepten. Hoe komt dat, moeten we ons zorgen maken over onze vriendschappen op de lange termijn en hoe maken we nieuwe vrienden als we ouder zijn? We vroegen het socioloog Beate Volker.
Wat verstaan we onder vriendschap?
“Wat we onder vriendschap verstaan is al jarenlang ongewijzigd, al zijn er per cultuur wel andere accenten. In de Verenigde Staten worden mensen al snel vrienden genoemd en in Nederland zijn we daarmee wat terughoudender. Maar de inhoud van de relatie komt grotendeels overeen: een relatie waar je je gezien voelt, die onbaatzuchtig is, waarin je het beste met elkaar voor hebt en waar je elkaar de ruimte geeft.”
Waarom hebben we vrienden?
“De behoefte aan verbinding met mensen die geen familie zijn is er altijd geweest. Dat vergroot je gevoel ergens bij te horen en verbindt je met de grotere wereld. Anders dan familieleden, kies je je vrienden zelf uit. Vriendschappen bevestigen je in je bestaan en je identiteit. Dat is iets heel bijzonders.”
Wilt u de rest van dit artikel lezen?
