Als ik mijn woning wil laten aanpassen, wordt dit dan vergoed?

Als uw woning aangepast moet worden, omdat u chronisch ziek bent of een handicap of beperking heeft, dan kunt u proberen om uw eigen woning aan te laten passen. Voor een financiële bijdrage kunt u bij de gemeente terecht, want woningaanpassing valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Alternatief is dat u de aanpassing zelf financiert.

De gemeente heeft een hele lijst voorwaarden waar u aan moet voldoen, dit verschilt per gemeente. De gemeente zegt de goedkoopst adequate oplossing te bieden. Dit zou dus ook een al aangepaste woning kunnen zijn.

Met betrekking tot woningaanpassingen zijn de meeste gemeenten heel terughoudend geworden: zelf regelen, zelf betalen of verhuizen. ANBO helpt mensen die tussen wal en schip raken met het in 2015 gestarte Hulpfonds Woningaanpassingen. Meer informatie vindt u op www.anbo.nl/hulpfonds.

Het is mogelijk dat als u wel een woningaanpassing krijgt, u een eigen bijdrage moet betalen. Voor meer informatie over woningaanpassingen kunt u kijken op de website van Per Saldo en contact opnemen met het Wmo-loket van de gemeente. Meer over woningaanpassingen voor senioren leest u op de website van de Rijksoverheid.

Als u een voorziening van de gemeente krijgt (zoals woningaanpassing, scootmobiel of huishoudelijke hulp) vraag dan vooraf hoe hoog de eigen bijdrage voor u uitvalt. Het kan mogelijk goedkoper voor u zijn om de voorziening zelf te regelen en te betalen.

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden