Blijf ik in mijn eigen huis wonen of ga ik verhuizen?

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, is de wens van iedereen. Met kleine, eenvoudige aanpassingen kunt u uw woning al snel comfortabeler en veiliger maken. Denk aan voorzieningen als wandbeugels en drempelhulpen. Maar u kunt ook uw huis of kamers aan uw situatie aanpassen. Zoals bijvoorbeeld uw badkamer. Kijk voor tips en meer informatie bij het thema Valpreventie.

Woning aanpassen
Als uw woning aangepast moet worden, omdat u chronisch ziek bent of een handicap of beperking heeft, dan kunt u proberen om uw eigen woning aan te laten passen. Voor een financiële bijdrage kunt u bij de gemeente terecht, want woningaanpassing valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het alternatief is dat u de aanpassing zelf financiert. De gemeente heeft een hele lijst voorwaarden waar u aan moet voldoen, dit verschilt per gemeente. De gemeente zegt de goedkoopst adequate oplossing te bieden. Dit zou dus ook een al aangepaste woning kunnen zijn.

Het is mogelijk dat als u wel een woningaanpassing krijgt, u een eigen bijdrage moet betalen. Voor meer informatie over woningaanpassingen kunt u kijken op de website van Per Saldo en contact opnemen met het Wmo-loket van de gemeente. Meer over woningaanpassingen voor senioren leest u op de website van de Rijksoverheid.

Als u een voorziening van de gemeente krijgt (zoals woningaanpassing, scootmobiel of huishoudelijke hulp) vraag dan vooraf hoe hoog de eigen bijdrage voor u uitvalt. Het kan mogelijk goedkoper voor u zijn om de voorziening zelf te regelen en te betalen.

Lukt het niet? Kijk eens naar het Hulpfonds

Met betrekking tot woningaanpassingen zijn de meeste gemeenten heel terughoudend geworden: zelf regelen, zelf betalen of verhuizen. ANBO helpt mensen die tussen wal en schip raken met het in 2015 gestarte Hulpfonds Woningaanpassingen. Meer informatie vindt u op www.anbo.nl/hulpfonds.

ANBO Woonconsulenten

Wij helpen u graag met het vergroten van de veiligheid en het onderzoeken of u wilt aanpassen of verhuizen. Dit doen wij in samenwerking met deskundige vrijwilligers. Deze ANBO Woonconsulenten bezoeken u thuis en brengen risico's op brand, inbraak en valgevaar in kaart. Ook praten ze met u over uw woonwensen. Zij geven op basis daarvan praktische veiligheidsadviezen. Een van onze Woonconsulenten is Ben Dijkman. Eerder dit jaar ging hij op bezoek bij meneer en mevrouw Almekinders.

Lees 'Aanpassen of verhuizen. De woonconsulent kijkt mee'

Verhuizen
Vaak is het prettig om gelijkvloers en zonder drempels te wonen als u ouder wordt. Er komen steeds meer verschillende soorten woningen. Denk aan levensloopbestendige huizen en zelfstandige 55+ appartementen. Maar ook aan aanleunwoningen of zorgwoningen in een verzorgingshuis of verpleeghuis. Op zoek naar uw ideale woning? Kijk dan eens hier.

Wilt u weten of uw huis veilig is? Bel met de ANBO Raad & Daad Advieslijn (0348) 46 66 88 voor advies of als u wilt dat een ANBO Woonconsulent bij u thuis komt. 

Uw veiligheid is onze zorg

  • Plan een (gratis) Veiligheidscheck bij u thuis
  • Of maak gebruik van onze Aangiftehulp
  • Persoonlijk advies en tips tegen o.a. inbraak en oplichting
  • Benodigde aanpassingen worden meteen voor u geregeld, mét korting!
  • Liever geen bezoek aan huis? Plan dan een telefonische of digitale check!
  • Word lid voor €48,- en profiteer, naast de gratis veiligheidscheck, van vele andere voordelen!
  • Exclusief en gratis voor leden
Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden