Hoe kom ik van de groene aanslag op mijn tegels in de tuin af?

Groene aanslag duikt meestal plek waar de zon weinig schijnt en waar het vochtig is. Wat voor tegel of klinkers u hebt, maakt geen verschil. Op alle materialen komt groene aanslag voor.

Om van de aanslag af te komen, gebruiken veel mensen een hogedrukreiniger. Die zijn voor niet heel veel geld te koop in bouwmarkten. Een makkelijke en snelle manier om uw tegels te reinigen met alleen water. Maar het heeft ook een keerzijde. Omdat de hogedrukreiniger veel kracht gebruikt, tast deze uw bestrating aan. Het oppervlak wordt poreuzer en ruwer. Algen en mos krijgen daardoor meer kans om zich te hechten aan uw tegels. De groene aanslag komt dan jammer genoeg sneller terug dan zonder de hogedrukreiniger!

Wat zijn de alternatieven voor de hogedrukreiniger?

Als u duurzaam wilt zijn, gebruikt u schoonmaakazijn. U begint met goed vegen zodat er zo weinig mogelijk vuil of tuinafval achterblijft. Kies wel een zonnige dag om dit te doen.

Meng water en azijn in een 1 op 1 verhouding. 1 liter water met 1 liter azijn.

Met dit mengsel schrobt u de tegels en laat daarna het water/azijn mengsel drogen. Het mengsel zal onder invloed van zon goed in de tegels trekken. In de weken na uw inspanning zal de aanslag (weliswaar langzaam).

De lastige plekken waar geen zon komt kunt u aanpakken met groene zeep en soda. Ook weer duurzaam en afbreekbaar. Eventueel kunt u beetje Biotex erbij doen.

Hebt u maar een klein stukje betegeld in de tuin? Gooi dan het kokend afgietsel van aardappelen over de groene aanslag. Even laten inweken en daarna schoonschrobben.

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden