Heeft u nog een kleine hypotheekschuld?

Het vervroegd aflossen van het restant van de hypotheek kan u veel geld schelen. Vooral als u spaargeld heeft waarvoor u (nog) geen bestemming heeft, maar waarover u wel inkomstenbelasting moet betalen. Het mes kan aan twee kanten snijden; u hoeft niet langer hypotheekrente (en aflossing) te betalen en de door te betalen belasting over uw vermogen gaat omlaag. Bovendien wordt uw eigenwoningforfait nihil. Dit forfait is het bedrag dat u in beginsel bij uw inkomen moet tellen als u een eigen woning heeft.

Ga echter niet over één nacht ijs! Zet goed de voor- en nadelen tegen elkaar af. Over het bedrag van uw vermogen dat u in de hypotheek steekt, ontvangt u natuurlijk geen rente of iets dergelijks. meer. Daar staat het wegvallen van de maandelijkse betalingen in verband met de hypotheek tegenover. Een derde aspect is de lagere belasting. De laatste omstandigheid waarmee u ook rekening moet houden is de eventuele boete die uw hypotheekbank berekent bij vervroegd aflossen.

Als u een spaarhypotheek heeft, is het in het algemeen niet verstandig om eerder af te lossen. Aan de spaarhypotheek zit een kapitaalverzekering verbonden. Het rendement in die verzekering zal dalen bij vervroegd aflossen.

Bent van plan om binnen afzienbare tijd een duurder huis aan te schaffen, dan kunt u beter niet vervroegd aflossen. De zogenaamde bijleenregeling pakt voor u dan nog onvoordeliger uit.

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden